eur:
411.68
usd:
395.29
bux:
79551.8
2024. november 24. vasárnap Emma
Lángost árulnak a mogyoródi Hungaroringen a Forma-1-es Magyar Nagydíj első és második szabadedzésének napján, 2014. július 25-én.
Nyitókép: MTI/Marjai János

Most van csak igazán nagy gond a Balaton partján

Jönnek végre a vendégek, csak nincs, aki kiszolgálja őket a tó környéki éttermekben.

Akadnak olyan felszolgálók, akik alkalmanként, például egy-egy esküvőre beugranak segíteni az étterembe, ahol korábban dolgoztak. Ám már nem szeretnének visszatérni a vendéglátásba. Közülük többen az építőiparban és a kereskedelemben helyezkedtek el – írja körképében a veol.hu.

Egy Balaton-parti étterem tulajdonosa azt mondta, a koronavírus miatti korlátozások idején is meg tudta tartani munkatársait, ezért most szerencsésnek mondhatja magát: teljes a személyzet. Csak konyhai kisegítő állást hirdetett, mert jelentősen megnőtt a forgalom, de kevesen jelentkeztek.

Sok balatoni vendéglátósnak viszont gondot jelent a szakember-felvétel.

Munkaerőhiány van, a tulajdonosok szívesebben vennék vissza korábbi alkalmazottaikat, akiknek a járvány miatt kellett felmondaniuk.

Akadnak is olyan felszolgálók, akik alkalmanként beugranak segíteni egy-egy estére., de már nem szeretnének visszatérni a vendéglátásba. Közülük többen a kereskedelemben helyezkedtek el, mert azt tartósan biztosabb ágazatnak érzik.

Más tulajdonos arra panaszkodott, hogy túl magasak a jelentkezők elvárásai az anyagiakat és a körülményeket tekintve is, ugyanakkor nem eléggé képzettek, tapasztaltak, gyakorlottak. Országosan több tízezer ember hagyta el a szakmát, és a tapasztalatok szerint az építőipar számított a legjelentősebb elszívó szektornak, ahol ugyanannyi pénzt kereshetnek a korábbi vendéglátósok, mint előző munkahelyeiken. Viszont a jelenlegi állásuk családbarátabb, nem kell éjszakánként, hétvégenként dolgozniuk.

"Soha nem volt még ilyen nehéz helyzet a vendéglátásban. Vannak olyan étterem- és büfétulajdonos ismerőseim, akik most, amikor már lehetne, ki se tudtak újra nyitni" – mondta egy veszprémi étterem-tulajdonos, szerinte elszabadultak a bérigények, drágább a vendéglátásban a munkaerő, emellett az alapanyagok beszerzése is többe kerül, és mindez kihat az étlapok áraira

Címlapról ajánljuk
A hat pszichológiai trükk, amivel a csalók most dolgoznak

A hat pszichológiai trükk, amivel a csalók most dolgoznak

Hiába erősködik mindenki, hogy résen van, az online (és offline) csalás virágzik, és valószínűleg önnél is próbálkoztak nemrég. A körmönfont szélhámosok hat, jól bevált módszert alkalmaznak, és ha valaki nem dől be nekik, próbálkoznak a következő áldozatjelöltnél. Hogyan szűrjük ki őket?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.11.25. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×