eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Lángost árulnak a mogyoródi Hungaroringen a Forma-1-es Magyar Nagydíj első és második szabadedzésének napján, 2014. július 25-én.
Nyitókép: MTI/Marjai János

Most van csak igazán nagy gond a Balaton partján

Jönnek végre a vendégek, csak nincs, aki kiszolgálja őket a tó környéki éttermekben.

Akadnak olyan felszolgálók, akik alkalmanként, például egy-egy esküvőre beugranak segíteni az étterembe, ahol korábban dolgoztak. Ám már nem szeretnének visszatérni a vendéglátásba. Közülük többen az építőiparban és a kereskedelemben helyezkedtek el – írja körképében a veol.hu.

Egy Balaton-parti étterem tulajdonosa azt mondta, a koronavírus miatti korlátozások idején is meg tudta tartani munkatársait, ezért most szerencsésnek mondhatja magát: teljes a személyzet. Csak konyhai kisegítő állást hirdetett, mert jelentősen megnőtt a forgalom, de kevesen jelentkeztek.

Sok balatoni vendéglátósnak viszont gondot jelent a szakember-felvétel.

Munkaerőhiány van, a tulajdonosok szívesebben vennék vissza korábbi alkalmazottaikat, akiknek a járvány miatt kellett felmondaniuk.

Akadnak is olyan felszolgálók, akik alkalmanként beugranak segíteni egy-egy estére., de már nem szeretnének visszatérni a vendéglátásba. Közülük többen a kereskedelemben helyezkedtek el, mert azt tartósan biztosabb ágazatnak érzik.

Más tulajdonos arra panaszkodott, hogy túl magasak a jelentkezők elvárásai az anyagiakat és a körülményeket tekintve is, ugyanakkor nem eléggé képzettek, tapasztaltak, gyakorlottak. Országosan több tízezer ember hagyta el a szakmát, és a tapasztalatok szerint az építőipar számított a legjelentősebb elszívó szektornak, ahol ugyanannyi pénzt kereshetnek a korábbi vendéglátósok, mint előző munkahelyeiken. Viszont a jelenlegi állásuk családbarátabb, nem kell éjszakánként, hétvégenként dolgozniuk.

"Soha nem volt még ilyen nehéz helyzet a vendéglátásban. Vannak olyan étterem- és büfétulajdonos ismerőseim, akik most, amikor már lehetne, ki se tudtak újra nyitni" – mondta egy veszprémi étterem-tulajdonos, szerinte elszabadultak a bérigények, drágább a vendéglátásban a munkaerő, emellett az alapanyagok beszerzése is többe kerül, és mindez kihat az étlapok áraira

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×