eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: Pixabay

VOSZ: két év múlva ott leszünk a kétszázezres minimálbér közelében, sőt

Ha tovább csökkennek a munkaadók terhei és a gazdaság visszatér a dinamikus növekedési pályára, akkor két év múlva elérhető a 200 ezer forintos minimálbér szintje – mondta az InfoRádiónak a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.

Perlusz László úgy véli, amennyiben folytatódik a kormányzatnak az a fajta együttműködése a munkaadókkal és a munkavállalókkal, ami az előző időszakban megvalósult – gondolva a hatéves bérmegállapodásra, aminek az ötödik évében járunk –, akkor

két év múlva már „ott leszünk” a kétszázezres minimálbér közelében, sőt, a garantált bérminimumnál akár elérhető lesz a háromszázezres nagyságrend három éven belül.

Mindehhez – tette hozzá a szövetség főtitkára –, azon túl, hogy folytatni kell a már említett bérmegállapodás alapelveit, miszerint a kormány adó- és járulékcsökkentéssel támogatja a vállalkozásokat,

vissza kell térnie a magyar gazdaság dinamikus növekedésének, amire jó esély mutatkozik.

„Ha ez így lesz, két-három éven belül elérhető, illetve meghaladható a kétszázezer forintos minimálbér.”

A szakember megjegyezte, ha ezt egy kicsit közelebbre gondoljuk hozni, akkor nyilván radikálisabb adó- és járulékcsökkentés, valamint az élőmunka terheinek mérséklése szükségeltetik.

A VOSZ főtitkára emlékeztetett, a kormány ígérete szerint a jövő évi szakképzési hozzájárulás, amelynek mértéke másfél százalék, beépítésre kerül a szociális hozzájárulási adóba, ami viszont fél százalékponttal csökken. Gyakorlatilag tehát egy két százalékpontos csökkentésről van szó, ami megfelel a hatéves bérmegállapodás eddigi pályájának, és általa két éven belül realizálható a minimálbérben a kétszázezer forintos szint – ismételte meg Perlusz László, arra is rámutatva, hogy ezen radikálisabban is lehetne csökkenteni, hiszen bár évről évre csökken az élőmunka-teher Magyarországon, annak mértéke még mindig relatíve magas az Európai Unióhoz, vagy a versenytársakéhoz viszonyítva.

Ezért mondjuk, hogy lehetne erőteljesebben csökkenteni, ami esetében ezt a munkaadók hajlandóak bérfejlesztésre fordítani

– hamarabb elérve a kétszázezres minimálbért.

A szakember ugyanakkor „nagyon nagy” lépcsőnek tartaná a kétszázezer forintos minimálbér bevezetését egy ütemben, ami fél éven belül egy 19 vagy 20 százalékos emelést takarna. Ahhoz nagyon jelentős adó- és járulékcsökkentésre lenne szükség, amit alaposan vizsgálnia kellene a kormányzatnak, hogy elbírja-e a költségvetés, az államháztartás.

„Bármennyire is támogatható a kétszázezres minimálbér Magyarországon,

nagyon kell arra azért vigyázni, hogy a gazdaság és a piac újraépülését megvédjük.”

A VOSZ főtitkára egyetértett, hogy a válság sújtotta ágazatokban, lásd turizmus és vendéglátás, a munkaerőhiány végett elszabadulhatnak a fizetések, és egyfajta bérrobbanás következhet jövőre, sőt, már az idei esztendőben. Azzal együtt, hogy ez korábban is megfigyelhető volt bizonyos szektorok esetében. Hozzátette: a minimálbér és a garantált bérminimum egy kötelező minimum, ami alulról nyomja a bérszínvonalat, egyben bértorlódást is okoz.

„A versenyképes területeken pedig lényegesen magasabb béreket lehet adni, és adnak is a vállalkozások” – zárta szavait Perlusz László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.

Robert Fico méltatta Orbán Viktor moszkvai útját

A szlovák kormányfő azt mondta, ha egészséges lenne csatlakozott volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×