eur:
394.64
usd:
365.89
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Egy diákmunkás régi iratokat rendez a nyíregyházi önkormányzat irattárában 2015. július 9-én. A város önkormányzata és intézményei az állami diákmunka programban146 diákot foglalkoztat egy hónapig, napi hat órában.
Nyitókép: Balázs Attila

Mozgolódás a nyári diákmunkák piacán

A diákszövetkezetek szerint a cégek már megkezdték a toborzást a klasszikus nyári diákmunkákra, de a diákok rohama a munkáért még nem indult be - írja keddi számában a Világgazdaság.

A lapnak iskolaszövetkezetek arról számoltak be, hogy a fizetések jellemzően nem változtak, 1200-1300 forint órabért kapnak a fiatalok.

Az iskolaszövetkezet tagjaként végzett munkáért kapott pénz nem minősül önálló tevékenységből származó jövedelemnek, ezért 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja) vonnak le belőle. A 25 év alattiak 2022. januártól szja-­mentességet kapnak, ami tovább emelheti a fizetést és a munkalehetőségek számát is - mutat rá a lap.

A Covid-19 járvány előtt még a diákok kétharmada vállalt egész évben munkát hosszabb-rövidebb időre.

Majzik Nándor, a Meló-Diák Universitas Szolgáltató Iskolaszövetkezet cégvezetője szerint májusban várható, hogy a diákok megrohamozzák a szövetkezeteket a munkáért. 2019-ben a szövetkezeten keresztül nyáron havonta 15-­18 ezer diák vállalt munkát a szakember tájékoztatása szerint. A korábbi években havonta 8-10 ezer diákot foglalkoztattak, most átlagosan 6-­7 ezret.

Bosnyák Péter, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet közép-­magyarországi regionális szolgáltatásának vezetője arról számolt be, hogy Budapesten nagyjából a szokásos létszám kétharmada dolgozik. A pandémia miatt tavaly a közvetített fiatalok száma egy átlagos év 20 ezres értékéről a múlt évben 16 ezerre esett. Volt azonban home office-ban is végezhető diákmunka a távmunkára átállt cégeknél. A teljes diák-munkaerőpiacon a feladatok 30 százalékát, a Fürge Diáknál az 50 százalékát home office-ban végezték a fiatalok. Baksay-Szabó Ádám, az Y Generáció Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja szerint a fiatalok nem válogatnak, mert a pandémia miatt beszűkült az álláspiac. Jellemzően heti 25-30 órát is vállaltak a korábbi 20-25 óra helyett, mert a távoktatás miatt többet tudtak dolgozni. Aki az idén nyáron dolgozni akar, annak lesz munkája - jelezte Baksay-Szabó Ádám.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×