eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay

Szakértő: minden gazdasági visszaesés, egyben lehetőségek tárháza is

A korlátozások fokozatos feloldásával a piaci szakértők a gazdaság ugrásszerű meglódulását várják, a vélemények megoszlanak a mértékéről, és az egyes ágazatok sem egyenlően fognak részesülni belőle – mondta Horváth István, a Sberbank treasury vezetője.

Mint Horváth István fogalmazott, mindenképpen azt várják, hogy az idei év az gazdasági teljesítmény szempontjából jobb lesz, mint a tavalyi, de az 5, néhol 6 százalékos piaci várakozásokkal szemben ennél visszafogottabb növekedést várnak, nagyjából 4 százalékost, így 2021 végére még nem fogjuk elérni a 2019-es szintet.

A szakértő szerint a vírusválság által leginkább negatívan érintett szektorok vélhetően jól fognak teljesíteni, ilyen a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás, de talán nem akkora mértékben lesz javulás, mint sokan várják, mert az év egyharmada már elment. Emellett a fellendülés nyertese lehet a logisztika, a raktározás, a szállítmányozás, valamint az építőipar – elsősorban a lakhatási beruházások révén – és a kereskedelem, a lakhatási beruházások segíteni fognak.

"A kisvállalkozásokat nagyon negatívan érintette a lezárásból adódó visszaesés, nekik volt a legkisebb tartalékuk, és nagyon sokan dolgoznak a kiskereskedelemben, a szálláshely-szolgáltatásban, a vendéglátásban. Ezek a szektorok segítségükre lehetnek, az a nagy kérdés, hogy mennyire tudtak ők kitartani. Sajnos nagy valószínűséggel sok kisvállalkozás vérzett el az elmúlt egy év során" – mondta Horváth István.

A talpon maradóknak viszont, akiknek van elég tartalékuk, ez egy kiváló lehetőség, mert minden ilyen visszaesés, egyben lehetőségek tárháza is. Érdemes lehet beruházni, a kamatkörnyezet is nagyon kedvező. Számos olyan program van, amit kormányzati vagy jegybanki támogatással igénybe lehet venni – jelentette ki a Sberbank treasury vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×