eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Pexels
Nyitókép: Pexels

Majdnem félmillió fiatal lehet adómentes

Az eddig becsültnél több fiatalt érinthet a 25 év alattiak személyijövedelemadó-mentessége, amely jövőre lép életbe - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Az adómentességgel kapcsolatban korábban nagyságrendileg 280 ezer érintettről lehetett olvasni. Ez az adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) korcsoport szerinti foglalkoztatottsági adataiból származik, amellyel az éves átlagos foglalkoztatottságot mérik. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2019-es évre vonatkozó bevallási adatai szerint viszont 460 ezer fiatalt fog érinteni a változás - mutatott rá a GKI.

A nagy eltérés egyik oka, hogy a 25 év alattiak jelentős része idénymunkásként vagy időszakosan dolgozik, ezért csak részlegesen kerülnek be a KSH statisztikáiba. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy ezeknek a fiataloknak csak időszakosan nyújthat segítséget a kedvezmény.

A NAV adatai szerint a 25 év alattiak átlagosan havi bruttó 127 ezer, azaz nettó 84 ezer forintot kerestek, és átlagosan havi nettó 19 ezer forint többletbevételhez juthatnak a kedvezmény bevezetésével. Közülük a közmunkásbért keresők havi 12,2 ezer, a minimálbéresek havi 24,2 ezer, a garantált bérminimumot keresők havi 31,6 ezer, az átlagbéren foglalkoztatottak pedig havi 58,6 ezer forinttal többet vihetnek haza 2022-től.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×