eur:
392.93
usd:
363.15
bux:
72157.74
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Pixabay

Elvetette egy fontos lakossági állampapír tervét a kormány

Több mint két évnyi hírszivárgás végére került pont az Infostart érdeklődése nyomán.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón válaszolt az Infostart érdeklődésére: azt kérdeztük, napirenden van-e még a mintegy két és fél éve tervezett nyugdíjkötvény bevezetése.

Az Államadósság Kezelő Központ akkori vezetője, Barcza György 2018-ban beszélt először arról, hogy terveznek egy ilyen, hosszú távú állampapír bevezetésével. A nyugdíjkötvényről később számtalan nyilatkozat látott napvilágot, az ÁKK és a Pénzügyminisztérium is több ízben arról beszélt, hogy készül egy olyan, kizárólag a lakosságnak szánt termék, amely a rendszeres, nyugdíjcélú előtakarékosságot segítené. A tervek szerint az infláció felett még kamatprémiumot fizetett volna (hasonlóan a babakötvényhez).

Ám jött az Állampapír Plusz, ami annyira befutott, hogy kérdésessé vált a nyugdíjkötvény bevezetése, majd beütött a koronavírus-járvány, amely végképp átírhatta a kormányzat terveit.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter most pontot tett a kérdésre, és közölte: nem terveznek nyugdíjkötvényt bevezetni. Vagyis továbbra is a jelenlegi nyugdíjcélú megtakarítások maradnak a piacon (önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás, Nyugdíj-előtakarékossági Számla - NYESZ).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Megjött a hét legjobban várt adata, mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Megjött a hét legjobban várt adata, mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Igencsak felemás munkaerőpiaci adatok érkeztek Amerikából, hiszen amíg az új álláshelyek száma nőtt, addig a munkanélküliség emelkedett, ezeket az adatokat emésztik most a piacok: a közlést követően a dollár esetében láthattunk nagyobb kilengéseket, ezt követően azonban visszatértek az árfolyamok az adatközlés előtti szintre. Eközben az európai tőzsdéken kiváló a hangulat, és Amerikában is pluszos nyitásra van kilátás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×