eur:
413.48
usd:
396.47
bux:
78741.84
2024. december 22. vasárnap Zénó
Élelmiszert visz el egy nő egy régi telefonfülkéből kialakított adománypontból a skóciai Muthillben 2020. április 14-én. Mivel a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett kijárási korlátozások elhúzódnak, egyre többen szorulnak segítségre.
Nyitókép: MTI/AP/PA/Jane Barlow

Nem csak az ön kosarába kerülnek drágán az élelmiszerek

Februárban tovább kúsztak fel az élelmiszerek árai a világpiacon.

Az idén februárban 2014 júliusa óta a legmagasabb szintre emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak, már a kilencedik egymást követő hónapban jegyeztek fel növekedést az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) számításai szerint.

A februári árindex 116 pont lett, 2,4 százalékkal magasabb a januárinál és 26,5 százalékkal magasabb a tavaly februárinál, különösen a cukor és a növényi olajok drágulására – a FAO honlapjára felkerült adatok szerint.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Februárban a legjelentősebben, 6,4 százalékkal a cukor árindexe emelkedett amiatt, hogy visszaesett a cukorgyártás a főbb termelő országokban, miközben jelentősen nőtt az ázsiai import.

A múlt hónapban a növényi olajok árindexe 6,2 százalékkal, 2012 áprilisa óta a legmagasabb szintre emelkedett.

A tejtermékek árindexe 1,7 százalékkal, a szemesterményeké 1,2 százalékkal, a húsféléké pedig 0,6 százalékkal nőtt februárban az előző hónappal összevetve.

Az árindex tavalyi átlaga 97,9 pont, három éve a legmagasabb volt, 3,1 százalékkal meghaladva a 2019. évit, de több mint 25 százalékkal alacsonyabb a 2011. évi történelmi csúcsnál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.12.22. vasárnap, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×