eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank épületében 2020. április 16-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Matolcsy György: a technológiai forradalom lesz a siker kulcsa

Kell legalább egy világelső magyar technológia, amire a legtöbb esély a digitális egészségiparban, és a hozzá kapcsolódó területeken látszik - közölte az MNB elnöke.

Az új évtized kockázatos lesz, és Magyarország csak akkor nyerhet, ha annak minden változását ki tudja használni - írta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.

Matolcsy György a növekedés.hu oldalon foglalta össze azokat a tanulságokat, amiket a legeredményesebb országok példái mutatnak. A sikert - mint írta - mindenütt a technológiai forradalom mozgatta az utóbbi években, és ebben az évtizedben is ez lesz a siker kulcsa.

Digitálissá kell alakítani az államot, az oktatást, a háztartásokat, az üzleti szektort, és kell legalább egy világelső magyar technológia. Erre a legtöbb esély a digitális egészségiparban, és a hozzá kapcsolódó területeken látszik, megszületése pedig egyetemek innovációs-tudományos parkjaiban várható - tette hozzá.

A jegybank vezetője úgy véli, hogy a városoknak is fontos szerepük lesz a jövő alakításában, és közben felértékelődnek a nagy- és óriásrégiók. Magyarország számára az egységes a Kárpát-medencei gazdasági tér, és V4 lehet a kitörési pont, akár további államokkal bővítve - írta.

Matolcsy György felhívta a figyelmet a középosztály bővítésére, és a fenntarthatóság megteremtésére is. Előbbit a demográfiai programokon túl az otthonteremtés, a világszínvonalú felsőoktatás, a fejlett egészségügy mozdíthatja elő, utóbbit pedig a technológiai fejlődés eredményei.

Az MNB-elnök írása az adatgazdálkodás szerepének elemzésével zárul. Matolcsy György szerint mérni kell minden állami tevékenységet, főképp az oktatást, a gyógyítást, és a beruházások hatékonyságát, miként a piac is méri az üzleti élet minden területét, szereplőjét és döntését. A mérésekből keletkező adatokat fel kell használni az irányítás minden szintjén, alapanyagként kell kezeli a termelésben és a szolgáltatásban - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×