eur:
393.07
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára tájékoztatót tart a 2021-27-es európai uniós források várható felhasználásáról a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara egri székházában 2020. szeptember 8-án.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

György László: ha kell, bővítik a 10 milliós ingyenhitel keretét

Elsősorban azokat a szektorokat segítenék a 10 millió forintos kamatmentes vállalkozói hitellel, melyeket a korlátozó intézkedések leginkább sújtottak – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök múlt csütörtökön ismertette, hogy a kormány – a gazdaság újraindításának elemeként – egy új hitelkonstrukció bevezetéséről döntött. Eszerint a koronavírus-járvány miatt bajba került kis- és közepes vállalkozások 10 évre 10 millió forint erejéig kamatmentes kölcsönt vehetnek igénybe, amelyet csak 3 év után kell elkezdeni törleszteni.

A hitelkonstrukcióról György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára elmondta, ha a jelentkezők száma indokolttá teszi, a rendelkezésre álló keretet bővíthetik, hiszen ha sikeres a termék, az azt jelzi, szüksége van erre a piacnak. Ugyanakkor úgy látja, nem feltétlenül mindenki fogja kihasználni az említett 10 milliós keretet. Hiszen

„a magyar vállalkozók, különösen a mikrovállalkozók bölcsek,

és a szó pozitív értelmében a protestáns puritán német vonalat képviselik, organikusan fejlődnek, és a saját megtakarításaikból nőnek fel”.

Tehát – miután nem igazán szeretnek tartozni – távol tartanák inkább magukat a hiteltől, és a válság alatt is saját erejükből, megtakarításaikból, illetve az államtól kapott segítséggel – ágazati bértámogatások, vagy beruházásösztönző és munkahelyteremtő támogatások révén – igyekeznek fönntartani a képességeiket.

A hitel feltételeit illetően kifejtette:

elsősorban azokat a szektorokat szeretnék megsegíteni, amelyeket a az egészség védelmében hozott korlátozó intézkedések érintettek,

és amelyek maguk is veszteségeket vagy a korábbi időszakhoz képest relatív veszteségeket voltak kénytelenek elszenvedni. Hogy a nyitáskor legyen elég likviditásuk ahhoz, hogy a megnövekedett forgóeszköz-igényt képesek legyenek fedezni.

György László megjegyezte, az elemzéseikből az köszön vissza, hogy a 2017 és 2019 közötti időszak volt a foglalkoztatás és a bérek növekedése, valamint a mikrovállalkozások felhalmozása szempontjából a legjobb három éve a magyar gazdaságnak az elmúlt 30 évben. Így az ekkor keletkezett megtakarítások, továbbá a gazdaságvédelmi- és a gazdaság-újraindítási akcióterv 10 millió forintos hitelkerete, reményeik szerint, kézzel fogható segítség lesz a magyar gazdaság újraindításában és azon szolgáltató szektorok gyors talpra állásában, amelyeket a korlátozó intézkedések érintettek – ismételte meg.

Egészséges átalakulás

Az InfoRádió Aréna című műsorában arról is szó esett, hogy a munkaerőpiacra milyen hatással lehet a járvány okozta mobilitási korlátozások sora, illetve a brexit. A gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára ezzel kapcsolatban kifejtette: 2020 decemberében ugyanannyian dolgoztak, mint 2019 decemberében, de eltérő volt a munkaerő-piaci szerkezet. Tavaly 26 ezerrel többen dolgoztak az IT-szektorban, 20 ezerrel többen a tudományos tevékenységek területén és 16 ezerrel többen az építőiparban, mint a korábbi évben. Természetszerűen kevesebben a vendéglátásban és turizmusban, valamint a szállításban és logisztikában.

György László hozzátette: az is látható, hogy a közfoglalkoztatásban közel 16-18 ezerrel, külföldön pedig 20-30 ezerrel kevesebben dolgoznak, mint 2019-ben, miközben az elsődleges piacon, a válság ellenére, több a munkavállaló. Mindez pedig azt jelenti, hogy

a magyar gazdaság versenyképes szektorainak már a válság előtt is igénye volt a minőségi munkaerőre,

és az utánpótlását részint segítette is fedezni a kialakult helyzet. Az államtitkár úgy látja, egészséges átalakulás zajlik, és amikor majd megnyílnak a korlátozásokkal érintett szektorok, az lesz igazán versenyképes, aki ezt az időszakot azzal töltötte, hogy hogyan tud termelékenyebben dolgozni.

„Az automatizáció, a digitalizáció, a robotizáció és az ipar 4.0 meg fog jelenni a szolgáltatások területén is, de nem munkahelyeket fog megszüntetni, hanem munkahelyeket fog átalakítani” – mondta az államtitkár. A felnőttképzési rendszer átalakítása, az egyetemekbe fektetett 1500 milliárd forint, illetve a vállalkozások számára átképzésre biztosított 70 milliárd forint mind-mind azt szolgálja, hogy az említett átalakulással lépést tudjanak az érintettek tartani – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×