Az előre utalt bértámogatás sem elegendő ahhoz, hogy a nyitásig túléljék a hotelek, vendéglők – mondta az InfoRádiónak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Flesch Tamás szerint legalább 75 százalékos bértámogatásra, a korábbi bevétel alapján megítélt hozzájárulásra vagy rezsitámogatásra lenne szükség.
"A bértámogatási rendszer nem új,
ugyanaz történik, ami eddig, csak adminisztratív a változás, nem összegszerű,
ugyanakkor azért fontos segítség" – tette egyértelművé Flesch Tamás.
Korábban volt a szállodáknak a foglalások után járó 80 százalékos térítés, most viszont mivel nem volt foglalás, ez a pénz sincs.
"Ez a típusú támogatás egy hónapra vonatkozott, novemberben. Utána nem is lett volna értelme, mert nem voltak előfoglalások."
Flesch Tamás arról is beszámolt, hogy a szakmai érdekképviseletek közös javaslaton dolgoznak, ezzel mennének a kormány elé. Egységesség azonban nincs a szakmában például a nyitás kérdésében, de ezt nem is tisztük eldönteni, erre ott vannak a járványügy szakemberei, az ő tanácsaik alapján a kormány tud dönteni.
"Azt gondoljuk, a bértámogatást kell megnövelni a nyitásig, illetve a nyitás után 2 hónapig is kapni kell bértámogatást, hiszen a nyitás is rengeteg pénzbe kerül."
Az InfoRádióban korábban a bértámogatás 75 százalékra emelése mellett szállt síkra Gerendai Károly étteremtulajdonos-fesztiválszervező is.
A vendéglátói és turisztikai bértámogatás új, "előre utalós" rendszeréről Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke is elmondta a véleményét az InfoRádióban, szerinte is nagy segítség ez, de szerinte sem elég.
"Sokan nem kapták meg a novemberben odaítélt támogatást januárig sem, ezt, az adminisztráció nehézségeit küszöböli ki a mostani változás. De sajnos ez úgy tűnik, most már nem elégséges."
Az elmúlt csaknem egy évben közel 6 hónapot a szektor nem tudott dolgozni, a vendéglátósok vékony szalmaszála
az étel-házhozszállítás volt, de ez csak 10-15 százaléknyi bevétel
az eredetihez képest. Ám az emberek bérét, mint Kovács László rámutatott, "a nullából, a semmiből is" fizetni kellett a vállalkozónak, akinek egyéb költségei is voltak.
Azt tartaná méltányosnak, ha az éttermek bérleti díjának egy részét vagy az egészet átvállalná az állam, hiszen
0 forint volt a bevétel, egy államilag elrendelt zárlat hatására.
"Rezsi akkor is van, ha semmit sem csinálunk, tehát erre is szeretnénk segítséget kapni" – sorolta.
Arra a felvetésre, hogy megengedhető lehetne-e mondjuk a kültéri fogyasztás éttermek esetében, azt mondta, a vendéglátók pártján állva igen, de a józan ész azt diktálja, hogy nem szabad szembemenni az egészségügyi szakemberek ajánlásával,
"ha korán nyitnánk az az Isten elleni vétek lenne, támogassanak minket addig, amíg a körülmények kedvezők nem lesznek;
március 15-én, a hosszú hétvégén talán".