eur:
393.05
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Steiner Attila a Sándor Palotában 2019. július 22-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Klíma- és természetvédelmi akcióterv: új államtitkár az ITM-ben

Egységes szervezetben működik január 15-től az Innovációs és Technológiai Minisztériumban az energia- és klímapolitikai, illetve az építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkárság. A munka irányítását is a korábbi kettő helyett egy államtitkár végzi majd.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményt adott ki a tervezett változtatásról. Ebben az szerepel: a kormány célja, hogy az ország minél gyorsabban átálljon az innovatív, zöld, digitalizált, a saját hulladékát is feldolgozni képes, úgynevezett körforgásos gazdaságra, ennek érdekében van szükség arra, hogy január 15-től egységes szervezetben működjön tovább a tárca eddig a területtel foglalkozó a két szervezeti egysége, vagyis az energia- és klímapolitikai, illetve az építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkársága.

A közlemény kiemeli: az Európai Unió 2030-ra és 2050-re kitűzött klímavédelmi célkitűzéseinek megfelelően radikálisan csökkenteni kell a szén-dioxid-kibocsátást elsősorban a nukleáris és megújuló energiára építve, ezt pedig az energetikai rendszerek jelentős fejlesztésével kell elérni.

Ezzel összefüggésben kiemelt cél az energiahatékonyság növelése, az energiafogyasztás csökkentése.

A közlemény megállapítja: tavaly a minisztérium lerakta a Klíma- és természetvédelmi akcióterv stratégiai és szabályozási alapjait, a következő időszak kihívása a már az elfogadott és elindított programok összehangolt továbbvitele.

Az új, január 15-től a két korábbi minisztériumi szervezeti egység összevonásával létrejövő államtitkárságot – az elsősorban uniós egyeztetési tapasztalatokat igénylő feladatoknak megfelelően - Steiner Attila, az Igazságügyi Minisztérium eddigi európai uniós ügyekért felelős államtitkára vezeti majd.

Az innovációs tárca a közleményben arra is kitér, hogy az államtitkárságokat eddig vezető Boros Anita és Kaderják Péter korábbi államtitkárok jelentős érdeme, hogy az akcióterv 2020-ban eljutott a meghirdetésétől a végrehajtásig, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a továbbiakban is számít a távozó államtitkárok munkájára - olvasható a tárca közleményében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×