eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Németh Imre növénytermesztési ágazatvezető egy mákgubó minőségét ellenőrzi Orosháza határában, az Orosfarm Zrt. területén, ahol az aszály miatt kétszázötven hektár helyett csak 104 hektáron tudták megkezdeni a mák betakarítását. Az Orosfarm Zrt. területén lévő ópiummákot az Alkaloida gyára dolgozza fel Tiszavasváriban.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Nem lehet gond a mákos bejglivel idén

Kiemelkedően jó volt Magyarországon a máktermés. Bár a mák egy kényes és kockázatos növény – mondta az InfoRádiónak Pájtli József termelő, aki Tamásiban már évtizedek óta foglalkozik máktermesztéssel.

Miután a mák nagyon apró szemű növény, ezért csak nagyon sekélyen, másfél-két centi mélyen szabad vetni, emiatt aztán nagyban kitett az időjárásnak, elsősorban a kiszáradásnak. Azonban néhány tíz milliméternyi öntözést követően ígéretes kelés várható – magyarázta az InfoRádiónak Pájtli József termelő, arra is kitérve, hogy az őszi mák, szemben a tavaszival, másfélszer többet képes teremni.

A máktermesztés további problematikus része, hogy a növény nemcsak a gyomokra, hanem a gyomirtó szerekre is érzékeny, ezért külön figyelmet kell arra fordítani, hogy az adott területen milyen gyomflóra található. Azonban már léteznek olyan készítmények, amelyek rezisztenssé teszik a növényt, miközben széles hatásspektrumúak a gyomokkal szemben.

Bár általánosságban a tavaszi aszály nagy kárt tehet a növényben, amiből idén is bőven kijutott, ennek ellenére a kívánt csapadék időben érkezett, ennek köszönhetően pedig

minden idők egyik legjobb máktermését hozta az idei év.

A túlzott csapadék virágzáskor okozhat gondot, gátolva a rovarok, elsősorban a méhek beporzó tevékenységét.

A máknak két fajtáját különböztetjük meg, van az étkezési és az úgynevezett alkaloid, utóbbit ipari célra termesztik. A növény termesztése ugyanakkor bejelentés-kötelezett, amely során igazolni kell a vetőmag származását.

Magyarországon az 1800-as években is már termesztettek mákot, ami egykor kézi egyelést igényelt, mára azonban különféle vetőgépek segítségével végzik. A már említett vetés utáni csapadékon, illetve öntözésen túl a mák nagyban igényli a megfelelő tápanyagutánpótlást is ahhoz, hogy normálisan ki tudjon fejlődni – jegyezte meg Pájtli József.

A mák, amellett, hogy egy igen kockázatos növény, még profitot sem hoz minden évben, miután eltérő a piaci kereslet rá évjáratonként, ezért kisebb is az érdeklődés a termesztése iránt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×