eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Wizz Air

Tőzsdére lépett a Wizz Air

Mostantól bárki részesedhet a légicég piaci sikereiből.

Elindult a kereskedés a Wizz Air részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) alternatív platformján, a BÉTa piacon, az európai cég részvényei iránt jelentős lesz az érdeklődés a magyar befektetők részéről - mondta Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatója csütörtökön Budapesten, amikor ünnepélyes kereskedésindító csengetést tartottak a BÉT-en.

Elmondta: a BÉTa piac lehetőséget kínál a kereskedésre európai nagyvállalatok értékpapírjaival. Hozzátette, hogy a magyarországi gyökerű nemzetközi légitársaság részvényei devizaátváltás nélkül érhetők el a befektetési szolgáltatókon keresztül, az elszámolás forintban, az OTP Bank árjegyzésével történik.

A BÉT az eseményről kiadott közleményében emlékeztet, hogy a Wizz Air Holdings részvényeit 2015 februárja óta a Londoni Értéktőzsdén jegyzik.

Váradi József, a Wizz Air Holdings Plc. társalapítója és elnök-vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta: a cég növekedésében fontos szerepet töltött be a tőkepiaci finanszírozás. Ezért örömnek nevezte, hogy a magyar befektetők a Budapesti Értéktőzsdén keresztül elérhetik a társaság részvényeit, és így részesedni tudnak a Wizz Air sikereiből.

Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese ismertette, hogy a bank BÉTa piaci termékek árjegyzőjeként külföldi tőzsdéken kereskedett értékpapírokat tesz forintban elérhetővé hazai befektetők számára, akik így mentesülnek a devizaváltás és tartás költségeitől és problémáitól, miközben továbbra is euróban, dollárban, illetve mostantól fontban lesz a pénzük befektetve. A közleményben úgy fogalmazott: örülnek annak, hogy a BÉTa piaci bővítésében a Wizz Airre esett a választás, amely a magyar gazdaság egyik legnagyobb sikertörténete az elmúlt 10 évben. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben további BÉTa piaci bővülésben vehetnek részt.

A Wizz Air diszkont légitársaság erős magyarországi jelenléttel bír. A társaság 2003-ban alakult, az első járatát 2004. május 19-én, Katowicéből indította. Mára stabil növekedésével Közép- és Kelet-Európa vezető légitársaságává vált, amely 134 repülőgépből álló flottájával több mint 960 útvonalat kínál utasainak, több mint 260 repülőtérről. A Wizz Air fiatal flottája miatt jelenleg a legalacsonyabb utasonkénti szén-dioxid-kibocsátással rendelkezik, és tervezi ennek további csökkentését, 2030-ig 33 százalékkal - olvasható a BÉT közleményében.

A Budapesti Értéktőzsde BÉTa piacán elérhető pénzügyi instrumentumok teljesen azonosak a külföldi piacokon forgó papírokkal. A BÉTa piacon regisztrált külföldi értékpapírok likviditását árjegyzők biztosítják, akik szerződésben vállalnak kötelezettséget vételi és eladási ajánlatok jegyzésére. A befektetők által elért árfolyamnyereség a BÉT tőzsdei piacán elért árfolyamnyereséghez hasonlóan adózik. Az ügyletek teljesítését a KELER KSZF Zrt. garantálja - írták.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×