eur:
393.08
usd:
363.27
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Pixabay

Az 5G-t kutatja közösen a Telekom, a BME és az Ericsson

A mezőgazdaságban és az okos gyártás területén keresik a lehetőségeket.

A Magyar Telekom, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és az Ericsson Magyarország kutatás-fejlesztési együttműködést kötött az ötödik generációs mobiltechnológia, azaz az 5G terén. A Magyar Telekom által a BME oktatási, kutatási céljaira biztosított frekvenciákon az Ericsson 5G teszthálózatot épített fel és üzemeltet a BME "I" épületében, ahol az 5G felhasználási lehetőségeit kutatják a mezőgazdaságban és az okos gyártás területén - jelentették be.

Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára fontos állomásnak nevezte a megállapodást az 5G fejlesztésekhez, amelyeket a kormány kiemelt figyelemmel követ. Az 5G fontos tulajdonságokat hordoz, azonban kemény munka kell a fejlesztéséhez, ebben a munkában pedig az egyetemek szerepe kulcsfontosságú - tette hozzá.

Rámutatott: a felsőoktatási intézmények közül a BME az egyik olyan kiemelt egyetem, ahol a legújabb, legmodernebb 5G technológiára épülő megoldásokat tervezik, és sikeresen tesztelik, így ennek az együttműködésnek a gyümölcse rövidesen látható lesz.

Lubor Zatko, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese közölte: tapasztalatot és know-howt nyújtanak az együttműködéshez a sávszélesség mellett. A Telekom saját frekvenciakészletéből díjmentesen, haszonbérlet formájában átenged az egyetem javára 20 Megahertzet (MHz) a 3600 MHz-es sávból, és 10 MHz-et a 2600 MHz-es sávból kutatás-fejlesztési és oktatási célokra - ismertette.

A szolgáltató 5G hálózata jelenleg Budapest és Budaörs mellett már 21 Balaton parti településen és öt megyeszékhelyen érhető el. Novemberben a 2100 MHz-es frekvenciasávon is elindították az 5G szolgáltatást Budapesten, és a tervek szerint év végére 30 százalékra bővítik az 5G hálózat lakosságra vetített lefedettségét a fővárosban.

Józsa János, a BME rektora elmondta: a többéves munkához a BME adja az együttműködő tanszéket, és bevonja az alapképzésben, a mesterképzésben vagy a doktori képzésben részt vevő hallgatóit a fejlesztésekbe. A hálózaton az Ericsson és a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének konzorciuma egy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által támogatott projektben az 5G mobilkommunikációs rendszer automatizált működtetésének kutatás-fejlesztésén, 5G alapú szolgáltatások megvalósításán, ipari és mezőgazdasági alkalmazások fejlesztésén dolgozik. A konzorcium okos mezőgazdasági alkalmazásokkal, és a kooperatív robotok valós idejű automatizált vezérlésével demonstrálja az 5G rendszerek előnyeit - mondta.

Jakab Roland, az Ericsson regionális stratégiai igazgatója elmondta: a BME-vel kiépített harmincéves, folyamatos megújulásra képes együttműködésük a hallgatók számára nagy lehetőség. Az 5G szoftver és mintaalkalmazás fejlesztési projekt már elindult, a fejlesztés alatt álló szoftverek tesztelését már korai szakaszban el tudják kezdeni - mondta. Idén áprilisban a Telekom az Ericssont választotta az 5G megoldások szállítójának, azóta már 120 5G szerződése van a cégnek. A következő 5 évben nettó 826 milliárd forinttal járulhat hozzá a magyar gazdasághoz az 5G technológia, amivel jelentősen támogatja a koronavírus-válság utáni újjáépítést is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Július 7-én tartják a francia nemzetgyűlési választások második fordulóját, amelynek legnagyobb kérdése, hogy a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés és szövetségesei megszerzik-e az abszolút többséget, azaz a 289 képviselői helyet. A radikális jobboldali párttal szemben hatalmas visszalépési hullám zajlott le az Új Népfrontban egyesült baloldal, illetve az Emmanuel Macron elnök mögött álló centrista blokk képviselőjelöltjei között, ami könnyen meghiúsíthatja Le Pen álmait a kormányrúd megszerzésére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×