eur:
394.91
usd:
366.98
bux:
71487.98
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay

Lesznek helyek, amelyeket a mostani zárás után többé nem lehet kinyitni

A kereskedelemben dolgozók részben jó hírt kaptak, hogy nincsenek a tavaszihoz fogható korlátozások, ám azok a munkavállalók, akik most elmozdulnak válságba került munkahelyükről, lehet, már nem visszacsábíthatók egy hónap múlva, ez pedig komoly átalakuláshoz is vezethet - vélik az InfoRádiónak nyilatkozó szakértők.

A miniszterelnök bejelentése alapján egyértelmű, hogy a boltoknak, üzleteknek, a különböző szolgáltató helyeknek legkésőbb este 7 órakor be kell zárniuk. A nem létszükségleteket kielégítő szolgáltatók, köztük a mozik és a vendéglők pedig ki sem nyithatnak - mondta az InfoRádiónak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, aki szerint a mostani korlátozások a tavaszi intézkedésekhez képest előnyösebb feltételeket biztosítanak a kereskedelemnek.

"Nagyon fontos változás, hogy a kormány meghatározza a nyitvatartás lehetséges idejét, és további különbség, hogy az iparcikküzletekre nem vonatkozik külön korlátozás, tavasszal egy részük nem volt felkereshető" - ecsetelte Vámos György.

A bevételkieséssel kapcsolatban leszögezte, esélylatolgatásokba most kár és nem is etikus belemenni.

"Azt viszont el kell mondani, hogy

az alapvető javakhoz vagy a karácsonyi ajándékokhoz előreláthatóan hozzá lehet jutni"

- tette hozzá.

Kommentálta azt is, hogy a szolnoki polgármester idősidősávot vezetett be, 8 és 10 óra között csak a 65 éven felüliek vásárolhatnak, Kiskunhalason pedig védett idősávot kapnak a piacon az idősek 11 és 12 óra között.

"Tudomásom szerint ennek országossá tétele nincs a kormány napirendjén,

ugyanakkor a járványügyi szakemberek javaslatára a járvány első hullámában védekezési eszközként célszerű volt, ám akkor még nem kellett maszkot viselni a boltban. Most nem biztos, hogy indokolt, célszerű lenne az idősáv, de nyilván a járványügyi szakemberek tesznek javaslatot, és a kormány ilyen vagy olyan irányban dönt. Az önkormányzatoknak joguk van ilyen rendeletet alkotni, országosan szerintünk a kormány helyesen járt el" - szögezte le Vámos György.

Bizonytalanság övezi ugyanakkor a miniszterelnöknek az éttermek bezárásával kapcsolatos bejelentését; nem egyértelmű, hogy a presszóknak, a büféknek és az italozóknak is be kell-e majd zárniuk - mondta az InfoRádiónak a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége Somogy megyei szervezetének társelnöke.

Kertész Rezső szerint lesznek olyan vendéglátóhelyek, amelyek a korlátozások után nem tudnak újra kinyitni, el tudja képzelni, hogy

a más területre távozott alkalmazottakat nem tudják visszahívni, főként, ha elhúzódik ez az időszak.

"Nagyon kevés idő állt rendelkezésre az átállásra. A jogszabály kedd reggel még nem volt kézben, nem tudni, kire és mi vonatkozik" - mondta.

Büntető jellegűnek tartja az ételkiszállítás 27 százalékos áfáját, már a nyár folyamán is megfogalmazták, hogy 5 százalékra le kéne engedni a kiszállítás áfáját, hiszen a plusz szolgáltatás vállalásával az étterem "még rosszabbul is jár".

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Nem is gondolnánk, mi okozza a legtöbb halálesetet a világon

Nem is gondolnánk, mi okozza a legtöbb halálesetet a világon

A világ néhány nagy kihívását jelentős figyelem övezi. A klímaváltozásról, a háborúkról és a bevándorlás kérdéseiről folyamatosan kapunk híreket, és ezekre a területekre hatalmas összegeket áldoznak az államok és a filantrópok. Más jelentős problémák, például a tuberkulózis és a táplálkozás kérdése kevesebb műsoridőt, figyelmet kap a médiában, de a nagy globális prioritások közé számítanak, és forrásokat is elkülönítenek ezekre a célokra. Még az úgynevezett elhanyagolt trópusi betegségekkel (neglected tropical diseases, NTD) – mint a veszettség, a folyami vakság és a lepra, amelyek évente 200 ezer ember halálát okozzák a szegényebb országokban – is külön programok keretében foglalkozik a WHO. Van azonban egy olyan probléma, amelyről keveset vagy semmit sem hallunk, miközben több mint egymilliárd embert érint, és amit nagyon hatékonyan lehetne kezelni. Joggal nevezhetnénk ezt az elhanyagolt óriási betegségnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×