Infostart.hu
eur:
391.48
usd:
332.11
bux:
0
2025. december 24. szerda Ádám, Éva
Bezárt olasz étterem Nyíregyházán 2020. november 11-én. A kormány legújabb védelmi intézkedései szerint ettől a naptól az éttermek nem fogadhatnak vendéget. Az étteremben csak az étel elvitele céljából tartózkodhat vendég.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Turizmus - Flesch Tamás: "senkinek sincs fogalma, hogy mi fog történni"

Beláthatatlan, hogy mennyien fognak tönkremenni, de jelenleg a turisztikai szektor tagjainak fele szektoron kívül van – hívta föl a figyelmet a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, aki szerint az elviteles ételrendelés némi segítség lehet az éttermeknek.

A mostani helyzet abszolút reménytelen és kilátástalan – fogalmazott az InfoRádiónak Flesch Tamás. Hiszen a vendéglátásban a december kiesése óriási probléma, miután a céges rendezvények, partik komoly bevételt képeznek a karácsonyt megelőzően, bár vélhetően a korai zárás is ezt eredményezte volna.

Az, hogy a házhoz szállítás mellett elviteles ételrendelésre is lehetőség van, mindenképp segítséget jelent – magyarázta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetség elnöke.

De még ezzel együtt is,

beláthatatlan, hogy a szektor mennyit bír még el,

és fogalma sincs senkinek arról, hogy mi fog történni, hányan fognak tönkremenni, és ki tud majd esetleg újranyitni, egyáltalán, lesz-e ember akivel erre lehetőség lesz, hiszen jelen számítások szerint a teljes turisztikai szektornak a fele jelenleg a szektoron kívül van, ilyen-olyan formában. A tisztábban látás reménye jövő tavasszal, május környékén várható, de az borítékolható, hogy lesz lemorzsolódás. „Ennek egy része akár lehet egy pozitív megtisztulás, de nagyon sok jó is el fog ebben a csatában vérezni” – vélekedett Flesch Tamás.

A gazdaságvédelmi intézkedéseket, amelyeket a vendéglátásban, rendezvényszervezésben hozott a kormány, tehát a járulékok eltörlése és a bruttó munkabér kifizetése, mindenképp pozitívnak és komoly segítségnek értékelik, árnyalja azonban a képet, hogy a vendéglátóiparban a fizetések nagyon nagy része a szervízdíjból, borravalóból származik, amit nem lehet kifizettetni.

Ezzel szemben a szálládaipar már egy nehezebb ügy, ugyanis

a bennlévő foglalások 80 százalékának a kifizetése „nagyon messze van attól, ami elfogadható”.

Ez Budapesten nagyjából a nullának a 80 százalékát jelenti, ami egy egyszerű szorzat, de még vidéken sincs több 15-20 százalékos foglaltságnál a könyvekben, hiszen a pandémiás helyzet kialakulása óta nagyon bizonytalan a foglalási kedv. Ezért itt is a járulékok eltörlését, és a munkabérek 50 százalékának kifizetését tartaná szükségesnek a szállodaszövetség.

Flesch Tamás, mint magánember, nehezen hiszi, hogy még ebben enyhítésre kerülhetnek a szabályok, amit egy amúgy is gyenge január és február követ a turizmusban, tehát legkorábban a márciussal számolhat a szektor, aminek igencsak végesek a tartalékai.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bíró Lajos: megváltoztak a karácsonyi étkezési szokások, csak az alapanyagok maradtak

Bíró Lajos: megváltoztak a karácsonyi étkezési szokások, csak az alapanyagok maradtak

Alapjaiban változtak meg a karácsonyi étkezési szokások Magyarországon – erről beszélt a séf az InfoRádióban. A hal ugyan megmaradt, de a többi hagyományos fogás helyét az egyszerű, gyorsan elkészíthető ételek vették át.

Durva átrendeződés az új autók piacán

Az Európai Unióban idén novemberben összességében és az év eleje óta is nőtt az új személygépkocsik forgalomba helyezése az egy évvel korábbihoz képest, miközben emelkedett az elektromos járművek piaci részesedése az Európai Autógyártók Szövetsége, az ACEA kedden közzétett jelentése szerint.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×