eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Facebook/Stand étterem/BOOGEE

Zsidai Zoltán Roy: Budapesten tavaszig a vendéglátóhelyek fele is csődbe mehet

Gördülékeny volt az átállás a szigorúbb maszkviselési szabályokra, a legtöbb vendég eddig is viselt maszkot – mondta a Zsidai Gasztronómiai Csoport tulajdonos-ügyvezetője.

A rutinos étterembe járóknak nem okozott gondot a változás, mert eddig is sokan viseltek maszkot az étteremben, amikor nem az asztalnál ültek. Az új szabály ezt a gyakorlatot tette kötelezővé – mondta az InfoRádióban Zsidai Zoltán Roy. A Zsidai Gasztronómiai Csoport tulajdonos-ügyvezetője úgy tapasztalta, nagyon kevés esetben kellett figyelmeztetni a vendégeket, és pozitívan fogadták a személyzet kérését.

A szakember nemrég Olaszországban járt üzleti úton, és úgy látta, hogy senkinek sem okozott gondot ott sem, hogy ezeket a szabályokat betartsa. "Ha az olaszoknak ment, akkor nekünk is menni fog" – mondta.

"Nem számítok arra, hogy ez elrettentené a vendégeket.

Egyre inkább megszokják a vendégek, hogy vannak ilyen szabályok, egyre inkább az életünk részévé válik a maszkviselés" – fogalmazott Zsidai Zoltán Roy.

Az utóbbi hetekben emelkedik a hazai fertőzésszám, ráadásul már a hűvösebb időjárás miatt nem lehet a teraszokon sem fogyasztani, ugyanakkor a vendégek száma nem most, hanem a szeptember elsejei határzárral esett igazán vissza – az volt az első komoly szigorítás, és az pszichésen is visszafogja az embereket. A vendéglátóipari szakember viszont arra is felhívta a figyelmet, hogy az időjárás kedvezőtlenebbre fordulása segíthet is.

"Ilyenkor kevésbé sétálgatnak az emberek az utcán, de beülni valahová mindig jó. Márpedig biztonságosak azok az éttermek, ahol betartják a szabályokat.

Olyan kevés a vendég, hogy nem kell túl nagy víruskitettséggel számolnia annak, aki étterembe megy

– mondta az étterem-tulajdonos. A helyzet nem könnyű a szektorban, mint fogalmazott, Bécsben a nyáron 30 százalékos bezárási arányt vártak a szakemberek, ebből kiindulva Budapesten "benne van a pakliban, hogy a vendéglátóhelyek fele nem éli túl a telet".

Az ágazat újabb kormányzati segítséget remél, mint Zsidai Zoltán Roy mondta, már tavasszal sok javaslatot tettek le az asztalra, és az akkor hozott intézkedések – a banki moratórium, a bérleti szerződések védelme, a járulékok elengedése, az adókönnyítések – mind hozzájárultak ahhoz, hogy akik még működnek, talpon is maradhassanak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×