eur:
393.08
usd:
363.27
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Forrás: Pexabay.com

Egy városnyi online vásárlót "termelt ki" a koronavírus

A GKI Digital Pénzügyi Körkép 2020 adatait elemezve Madar Norbert az InfoRádióban közölte: hiába emelkedik a lakossági készpénz mennyisége, a kártyás vásárlások száma nő dinamikusan.

Tízből négy ember változtatott fizetési szokásain a koronavírus hatására – derül ki a GKI Digital Digitális Pénzügyi Körkép 2020 című kutatásából, amelynek részleteiről a vállalat vezető tanácsadója, Madar Norbert beszélt az InfoRádióban.

"Az érintésmentesség jegyében

nagyon sokan áttértek a kártyás vásárlásra, még bolti környezetben is.

Az online vásárlás pedig megerősödött, a kényelmessége és gyorsasága miatt is" – mondta.

Az élelmiszerbolti vásárlások 20-30 százaléka volt kártyás a járvány előtt, ez a szám márciustól júniusig stabilan mozgott 50 százalék körül, azaz minden második tranzakció kártyás volt. A nyár folyamán volt valamennyi "visszarendeződés", de nem az eredeti szintre.

"Az online vásárlásoknál még nagyobb volt az ugrás. Eddig a vásárlások 70 százaléka volt utánvétes, ez visszazuhant 55-60 százalékra, azaz egyre többször nemcsak hogy kártyával, hanem előre is fizet a magyar vásárló online környezetben" – mutatott rá a gyors attitűdváltozásra Madar Norbert.

A tanulmány azt is megállapította, hogy ma Magyarországon a felnőttek körében több mint 3,35 millió online vásárló van.

"Ez a szám 50 ezer fővel bővült a koronavírus megjelenése óta. Az így kialakuló kör pénzügyi tudatossága is már formálódik, és

van 500 ezer olyan ember, aki rendszeresen vásárol online, és elektronikus úton fizet a vásárolt áruért"

- tette hozzá.

Hogy a járvány visszaszorítja-e a készpénz népszerűségét, abban Madar Norbert kettős trendet lát.

"A forgalomban lévő készpénzállomány évről évre növekszik. A vásárlási céllal felhasznált készpénz aránya viszont gyakorlatilag stagnál vagy nagyon pici mértékben növekszik, miközben az elektronikus tranzakciók száma és aránya folyamatosan és dinamikusan nő, ezt a folyamatot pedig csak gyorsította a koronavírus" – mondta Madar Norbert.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Július 7-én tartják a francia nemzetgyűlési választások második fordulóját, amelynek legnagyobb kérdése, hogy a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés és szövetségesei megszerzik-e az abszolút többséget, azaz a 289 képviselői helyet. A radikális jobboldali párttal szemben hatalmas visszalépési hullám zajlott le az Új Népfrontban egyesült baloldal, illetve az Emmanuel Macron elnök mögött álló centrista blokk képviselőjelöltjei között, ami könnyen meghiúsíthatja Le Pen álmait a kormányrúd megszerzésére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×