eur:
393.02
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A Suzuki a magyar népautó
Nyitókép: Pixabay

Koronavírus: olcsó, öreg autókban tartanák a távolságot a magyarok

Szinte a tavalyi szinten pörög a használtautó-piac, jelentős mértékben az olcsó, koros autókat veszik a kereskedői tapasztalatok szerint. Ami hosszabb távon nem jelent jót a levegőminőség szempontjából.

Időarányosan alig 3 százalékkal marad el az első nyolc havi használtautó értékesítés 511 ezres darabszáma a tavalyi 527 ezerhez képest - írta a DataHouse adataira hivatkozva a Világgazdaság. A tavaszi karanténidőszak alatti értékesítésbeli 20 százalékos elmaradást kompenzálta a nyári hónapok kiemelkedő értékesítési hulláma. Az új autók értékesítése ugyanebben az időszakban több mint 25 százalékkal, 105 ezerről 79 ezerre esett vissza, még úgy is, hogy mind a nagycsaládos, mind a zöldrendszámos autó vásárlást jókora összegekkel támogatta az állam.

„A használtautó-kereskedők beszámolói arra utalnak, hogy különösen a korosabb, alacsonyabb kategóriába tartozó használt autók iránt nőtt meg a kereslet – közölte Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. Vagyis a vevők részben takarékoskodnak, részben pedig komoly igény lehet arra, hogy a legkisebb ráfordítás mellett alternatívát találjanak a tömegközlekedéssel szemben, tekintve, hogy ismét nagyobb a koronavírus fertőzés kockázata. Igaz, ugyanezen okból sokan váltottak idén kerékpárra vagy gyaloglásra is, amint azt az Infostart is megírta.

A lap szerint az értékesített használtautók több mint 11 százaléka Opel Astra és Suzuki Swift volt, ezt követően a Ford Focus, a Volkswagen Golf, a Volkswagen Passat, a 3-as BMW és az Opel Corsa modellek voltak a legnépszerűbbek.

A JóAutók.hu előrejelzése szerint amennyiben a használtautó-kereskedéseket hosszabb időszakra nem bénítják le újra a koronavírus ellen bevezetett korlátozó intézkedések, a piac forgalma éves szinten akár elérheti a tavalyi év kiemelkedő szintjét is: 2019-ben rekord számú, 808 ezer használt személyautó váltott tulajdonost.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×