eur:
394.88
usd:
367.64
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pexels.com

Alig maradt szüretelni való itthon a kékeslilás kedvencből

A tavaszi szélsőséges időjárás a szilvának sem kedvezett.

Feleannyi szilva termett idén, mint amennyit megszoktak a Somogy megyei termesztők az előző években. A tavaszi fagy­ok és az aszály miatt csak kevesebb gyümölcsöt tudnak szedni – írja a Sonline.hu.

A lapnak nyilatkozó nagyberki gazda úgy fogalmazott, csak a Szalacska-hegyen van mit szedniük a védett területen, családi házuk kertjében egy szm szilva sem termett. „Március 23-án és húsvétkor fagy volt, ami elvitte a gyümölcsöt, a hegyen azonban szerencsére megúsztuk a bajt, ott termettek a fák” – fogalmazott a férfi, aki azt is elárulta, a család is fogyaszt a gyümölcsből, de a legtöbbet a kaposvári nagypiacon adják el. Miután pedig kevés van belőle,

nagyon keresik, és jó árban, átlagosan 600 forintért veszik.

Egy másik, kiskorpádi gazdálkodó egyenesen úgy fogalmazott: „minden fán mindössze egy–két szem található, a tavaszi fagyok leszüreteltek helyettünk.”

Mint arról az Infostart is beszámolt, a FruitVeB számításai szerint idén országosan 23 ezer és 32 ezer tonna közötti szilvatermés várható, amely jelentősen alulmúlja az átlagos, évi 65 ezer tonnát.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 17:19
×
×
×
×