eur:
394.85
usd:
367.87
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Plan Bay

Újfajta, plexikkel elválasztott ülések jöhetnek a repülőkön

A légitársaságok folyamatosan ötletelnek azon, hogyan lehet távolságtartást biztosító és biztonságot nyújtó ülésmegoldásokkal visszacsábítani az utasokat. Itt vannak a legújabb megoldások.

A koronavírus-járvány várhatóan hosszú távon megváltoztatja a légi közlekedést, azon belül is az utazási élményt. A repülőgépülések tervezésével foglalkozó vállalatok jelenleg azzal kísérleteznek, hogy a járvány közben és után miként lehetne vonzóbbá és biztonságosabbá tenni a repülést egészségügyi szempontból.

Egy francia mérnök újabb különös ötlettel állt elő: a Plan Baynek nevezett termék két védőpanelből áll, amelyek közül egyiket a háttámlán, másikat pedig a középső ülésen kell elhelyezni – írja az airportal.hu. A termék könnyen legyártható, nem kerül sokba a légitársaságoknak, egyszerűen szerelhető fel és távolítható el, így nem igényel egyéb módosítást az üléssorban.

A Plan Bay csak abban az esetben kivitelezhető, ha a középső üléseket blokkolják, ami nagy bevételkiesést jelenthet a légitársaságoknak.

Egy másik megoldás, amelyet az olasz kabinberendezéseket gyártó cég, az Aviointeriors talált ki, megtartana minden ülést, csak a középsőket a menetiránynak háttal szerelné be, és egy plexifallal választaná el az egymás mellett, de ellenkező irányban ülő utasokat.

A hátránya, hogy a bevezetése viszonylag komplex átalakításokat igényel a repülőgépek fedélzetén, de előnyt jelent, hogy nem csökken jelentősen a gépek kapacitása, így nem kerül veszélybe a cégek profitja. Az egészségügyi kockázatok csökkentésén túl az új elrendezés az eddig csak a prémium kabinrészeken megszokott elszeparáltabb teret is biztosíthatná a turista osztályon utazóknak.

A szembefordított középső ülések nem igényelnének jelentősen több helyet a tradicionális elrendezésnél, és a kiürítési előírásoknak is megfeleltethetők. Egyedül a vészkijáratok melletti sorokban nem alkalmazható az elrendezés a hatósági rendelkezések miatt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 17:19
×
×
×
×