eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Pálinka készül egy lepárló berendezéssel Kovács Gyula erdész gyümölcsösében, a Zala megyei Pórszombaton, ahol kihelyezett kormányszóvivő tájékoztató keretében koccintottak az első szabadon főzött pálinkával, amelyet már a 2010. szeptember 27-én hatályba lépett törvénymódosítás után pároltak. A jogszabályváltozás lehetővé teszi, hogy családi fogyasztásra 100 liter 43 alkoholfokos, vagy 50 liter 86 fokos pálinkát főzzön bárki, saját gyümölcsösből vagy erre a célra vásárolt cefréből.
Nyitókép: MTI/Varga György

Váltanának a magyar szeszfőzdék, de leküzdhetetlen akadályba ütköztek

A jelenlegi járványveszély miatt számottevően megnőtt a kereslet a kézfertőtlenítők iránt, amelyek egyik alapanyaga a tiszta szesz, ami hiánycikk.

A hazai vállalkozások szívesen átállnának a hiánycikknek számító tiszta szesz gyártására, annak jövedéki adója azonban annyira magas, hogy a működő pálinkafőzők számára nem éri meg az előállítása, mivel a fertőtlenítőket gyártó cégek ezen az áron nem tudják megvásárolni és készítményeik árába azt beépíteni – hívta föl a figyelmet a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára a BAMA-nak.

Ezért a vészhelyzet idejére javasolják, hogy a kézfertőtlenítő alapanyagként előállított tiszta szesz kerüljön ki a jövedéki adó köréből, vagy jelentős mértékben csökkenjen az adó mértéke. Rabb Szabolcs szerint ezáltal – az egyébként nem működő pálinkafőző vállalkozások – munkát tudnának adni a munkavállalóiknak, másrészt biztosítanák a lakosság számára szükséges kézfertőtlenítő gyártásának egyik fő alapanyagát.

Valamint azt is megfontolandónak tartják, hogy a NAV által lefoglalt szeszes italokat is használják fel kézfertőtlenítő gyártására.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×