Infostart.hu
eur:
382.04
usd:
327.91
bux:
109326.5
2025. december 5. péntek Vilma
Pálinka készül egy lepárló berendezéssel Kovács Gyula erdész gyümölcsösében, a Zala megyei Pórszombaton, ahol kihelyezett kormányszóvivő tájékoztató keretében koccintottak az első szabadon főzött pálinkával, amelyet már a 2010. szeptember 27-én hatályba lépett törvénymódosítás után pároltak. A jogszabályváltozás lehetővé teszi, hogy családi fogyasztásra 100 liter 43 alkoholfokos, vagy 50 liter 86 fokos pálinkát főzzön bárki, saját gyümölcsösből vagy erre a célra vásárolt cefréből.
Nyitókép: MTI/Varga György

Váltanának a magyar szeszfőzdék, de leküzdhetetlen akadályba ütköztek

A jelenlegi járványveszély miatt számottevően megnőtt a kereslet a kézfertőtlenítők iránt, amelyek egyik alapanyaga a tiszta szesz, ami hiánycikk.

A hazai vállalkozások szívesen átállnának a hiánycikknek számító tiszta szesz gyártására, annak jövedéki adója azonban annyira magas, hogy a működő pálinkafőzők számára nem éri meg az előállítása, mivel a fertőtlenítőket gyártó cégek ezen az áron nem tudják megvásárolni és készítményeik árába azt beépíteni – hívta föl a figyelmet a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára a BAMA-nak.

Ezért a vészhelyzet idejére javasolják, hogy a kézfertőtlenítő alapanyagként előállított tiszta szesz kerüljön ki a jövedéki adó köréből, vagy jelentős mértékben csökkenjen az adó mértéke. Rabb Szabolcs szerint ezáltal – az egyébként nem működő pálinkafőző vállalkozások – munkát tudnának adni a munkavállalóiknak, másrészt biztosítanák a lakosság számára szükséges kézfertőtlenítő gyártásának egyik fő alapanyagát.

Valamint azt is megfontolandónak tartják, hogy a NAV által lefoglalt szeszes italokat is használják fel kézfertőtlenítő gyártására.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.05. péntek, 18:00
Bódis László
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára, a Nemzeti Innovációs Ügynökség vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×