eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Egy alkalmazott a Mercedes-Benz gyár összeszerelő üzeme előcsarnokában Kecskeméten 2017. szeptember 21-én. Ezen a napon letették az autógyár közvetlen szomszédságában felépülő új képzési központ alapkövét.
Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Egyre pesszimistábban látják az autóipar jövőjét

Ötödével is csökkenhet a nyugat-európai autóértékesítés a kereslet visszaesése miatt 2020-ban. A cégek elhúzódó válságra készülnek, a hazai autóipari beszállítók pedig a csak pár hónapnyi pénzügyi tartalékuk miatt lehet, hogy meg sem érik.

A Moody’s Investors Service legfrissebb elemzése szerint a globális autóértékesítés 14 százalékkal eshet vissza 2020-ban, a nyugat-európai gyártók értékesítése pedig 21 százalékkal - írta a növekedés.hu. A kilábalást nem segíti, hogy a német gyártók legnagyobb piacának számító Kínában éves alapon az év első két hónapjában 42 százalékkal volt alacsonyabb az értékesített darabszám. A Moody’s előrejelzései szerint Kínában az egész éves autóértékesítések 10 százalékkal maradhatnak el a 2019-es számoknál. A kihívásokkal teli környezetben

az autógyártók profitmarzsa további 3-4 százalékkal csökkenhet az idén.

A globális leállás miatt megnőtt az esélye, hogy világszerte leminősítik az autógyártó vállalatokat a nemzetközi hitelminősítő intézetek. Ez pedig a kötvényhozamok, és ezáltal a finanszírozási költségek további emelkedését vetíti előre a szektorban.

A járvány tetőzésének időpontjától függ a jövő évi esetleges növekedés mértéke, és a várható árbevétel is.

A Moody's 2021-re enyhe emelkedéssel számol az alacsony 2020-as bázis miatt.

Mint írták, sok múlik azon is, hogy az egyes kormányok milyen intézkedésekkel tudják legyőzni a járványt, stabilizálni a gazdaságot, elkerülni a tömeges elbocsátásokat - nemcsak az autóiparban, de más szektorokban is - és mikor kezd el újra javulni a fogyasztói hangulat.

Válság idején ugyanis többnyire a nagy értékű fogyasztási cikkek vásárlását halasztják el először a fogyasztók.

Ráadásul a leállás épp egy érzékeny iparági váltás kellős közepén érte az autóipar. Az uniós károsanyagkibocsátási irányelv szigorodása - és a dízelbotrány - miatt egyrészt eleve visszaesőben volt a kereslet, másrészt a gyártók jelentős összegeket öltek az elektromos autók kifejlesztésébe, és a kapcsolódó infrastruktúra kiépítésébe. Az EU területén működő vállalatok közel 55 milliárd eurót költöttek kutatásra és fejlesztésre még 2017-ben - írta a lap.

Mindezt tetézte az Egyesült Államok és az EU közötti kereskedelmi feszültség, az amerikai részről időről időre beígért védővámok miatti bizonytalanság hatására visszafogták a beruházásokat. Egyébként az Európai Unió által gyártott gépjárművek harmadát az Egyesült Államokban értékesítik. A pesszimistább elemzések szerint mindezek miatt a német autóipar csupán 2030-ra érheti el újra az elmúlt években látott értékesítési szinteket.

A Magyarországon működő autógyárak nagyságrendileg 90 százalékban exportra termelnek, de a járvány miatt több üzemben is felfüggeszették a gyártást. Ez az

MNB becslései szerint havonta a beszállítói láncokra kifejtett hatásokkal együtt összességében az éves GDP növekedést mintegy 0,3-0,4 százalékponttal csökkenti.

Ennél hosszabb leállás esetén csődbe mehetnek a kisebb beszállítók hathatós segítség híján. Becslések szerint ugyanis a kisebb beszállítók 1-2 hónapos, míg a közepes méretű vállalkozások 3-4 hónapos időszakot tudnak átlagosan átvészelni bevétel nélkül.

A lap szerint a munkavállalói bérek egy részének átmeneti állami átvállalása, a vállalkozások (feltételekhez kötött) segéllyel vagy hitellel történő támogatása és az adófizetési kötelezettségeik felfüggesztése sokat segíthetne a helyzeten és egyben támogatná a későbbi újraindulást. De mindenképpen gyors és nagy volumenű segítséget igényel az ágazat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×