eur:
385.74
usd:
354.86
bux:
68954.57
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes
Nyitókép: Pexels

Évi ezermilliárd körüli összeg tűnik el feketézés miatt az építőiparban

Csak megfelelő előkészítés, képzés és támogatások, valamint szigorú ellenőrzési rendszer mellett lehetne hatékony fehéredést elérni az építőiparban az online kassza bevezetésével - véli Koji László, az ÉVOSZ elnöke.

Megoldás lehet az építőipar kifehérítésére az online kasszarendszer bevezetése, amivel már a jegybank lakáspiaci tanácsadó testülete is foglalkozott - írta a Világgazdaság. A lapnak nyilatkozó szakember által idézett becslés alapján megközelítette az ezermilliárd forintot tavaly az építőipari feketemunkák értéke, hiszen 20-25 százalékra taksálják az ágazatban adóelkerüléssel szerzett jövedelmek arányát. Számítások szerint

a lakásépítés, -felújítás területén csak az idén körülbelül 400 milliárd forintot "nem lát a költségvetés".

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szerint bár jó felvetés az online kassza bevezetése az építőiparban, de az alapvető gondot okozó - többnyire 100 ezer ezer forint alatti, jellemzően számla nélkül, kisvállalkozók által készpénzért bonyolított ügyleteket nehéz lenne ezzel kiszűrni. Közel százezer vállalkozó, vállalkozás sorolható ebbe a körbe az elnök szerint. Ráadásul az online pénztárgép valódi, szigorú és célzott ellenőrzések nélkül kevés a valódi fehéredéshez. Az elnök szerint egyébként ha be is vezetik, az ágazatban dolgozók is megérdemelnék ugyanazt a támogatást, amit korábban a boltosok is kaptak a rendszer bevezetésekor.

Címlapról ajánljuk
Caputová és Pellegrini egyetért, mi most a szlovák társadalom számára a legfontosabb

Caputová és Pellegrini egyetért, mi most a szlovák társadalom számára a legfontosabb

Zuzana Caputová leköszönő köztársasági elnök és Peter Pellegrini megválasztott államfő csütörtöki közös sajtótájékoztatóján az elnöki palotába invitálta a szlovákiai parlamenti pártok vezetőit, hogy együtt utasítsák vissza az erőszakot, és csillapítsák az országban uralkodó feszült helyzetet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
Itt az európai támogatás, ami választ ad Amerika kihívására

Itt az európai támogatás, ami választ ad Amerika kihívására

Különleges támogatási rendszert vezetett be Berlin a német ipar kibocsátáscsökkentésének előmozdítására. Az egyelőre 23 milliárd eurós, később bővítendő kerettel rendelkező úttörő támogatási program célja a nagy ipari üvegházhatásúgáz-kibocsátók dekarbonizációs beruházásainak finanszírozása egy speciális aukciós rendszeren keresztül. Az eszköz kidolgozásával a német kormánynak nem csak a klímavédelem szolgálata volt a célja, hanem az amerikai inflációcsökkentési törvényre is választ adva a versenyképesség növelése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×