eur:
392.72
usd:
362.82
bux:
72110.29
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Fotómontázs a gazdasági, pénzügyi események, hírek illusztrálására. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi/Faludi Imre

Emelkedhetnek a törlesztők a forintárfolyam miatt

Rosszul járhatnak azok a lakáshitelesek, akiknek mostanság jár le a kamatperiódusuk, mivel a három éves csúcsra szökő bankközi kamatlábak miatt emelkedhet a törlesztőrészletük.

Ismét árfolyamhatások befolyásolják a hazai hitelezést, bár az ritka, hogy forinthiteleknél a forintárfolyam alakulására kellene figyelni. Mivel azonban a történelmi forintgyengülés és a rekordmagasságba szökő infláció miatt az infláció visszafogása érdekében a Magyar Nemzeti Bank szép csendben monetáris szigorításba fogott. Ennek hatására több mint hároméves csúcsra emelkedtek a rövid lejáratú bankközi kamatlábak az elmúlt hetekben - írta a Portfolio.

A budapesti bankközi kamatláb, a BUBOR a 2019 végi szintről február 19-re

3 hónapos lejáraton 45 bázisponttal 0,61%-ra,

6 hónapos lejáraton 44 bázisponttal 0,65%-ra,

12 hónapos lejáraton pedig 50 bázisponttal 0,77%-ra emelkedett.

2016 vége óta egyébként stabilan 4,5-5 százalék között mozgott a meglévő lakáshitelek átlagkamata Magyarországon.

Hasonló aggodalommal utoljára a frankárfolyam elszállását követően szembesülhettek a hazai ügyfelek, legalábbis azok, akik változó kamatozású konstrukciókban ülnek. A lap megkeresésére az MNB közölte, hogy

közel 250 ezer lakáshitelt és 150 ezer szabad felhasználású jelzáloghitelt érinthet a probléma.

Közülük mintegy 129 ezren vannak azok, akik különösen veszélyeztetettek (10 évnél hosszabb hátralévő futamidő), így ajánlott mielőbb fix kamatozású hitelre váltaniuk. Január óta mindössze 2 ezren éltek a lehetőséggel. A forintosított devizahitelek a 2015. évi forintosítás után jellemzően 3 havi kamatperiódussal futottak tovább, így a devizakockázatok után a kamatkockázatoknak ők most szintén erőteljesen ki vannak téve. Az MNB szerint 111 ezer forintosított lakáshitel van jelenleg.

Márpedig a 3, 6 vagy 12 hónapos kamatperiódusú hitelek esetében a törvény szerint a kamatot a fordulónapot megelőző hónap utolsó munkanapja előtt 2 nappal érvényes BUBOR-hoz kell igazítani.

A portál számításai szerint egy átlagos, 4,54 százalékos kamatozású, 8 millió forintos lakáshitelnél a már bekövetkezett és a még lehetséges bankközi kamatláb-emelkedés mekkora törlesztőrészlet-emelkedést idézhet elő. A lejáratig hátralévő 5 évnyi futamidő esetén 2,5 százalékos, egy 20 éves hátralévő futamidőnél azonban már 8,7 százalékos törlesztőrészlet-emelkedést jelentene egy 1 százalékpontos kamatemelkedés.

Az eddig 2019 vége óta bekövetkezett közel fél százalékpontos bankközi kamatemelkedés 1,2-4,3 százalékos törlesztőrészlet-emelkedést okozhat

, ha a mostani kamatszint a törvényben meghatározott, említett napig fennmarad.

A 8 millió forintos példánál maradva ez havi 1800 és 2200 forint közötti törlesztőrészlet-emelkedést jelent.

A bankközi kamatok további emelkedése előtt az elsődleges korlátot a 0,9%-os jegybanki alapkamat jelenti, hiszen ekkora kamatláb mellett a jegybanktól is vehetnek fel hitelt jelenleg a kereskedelmi bankok egy napra (overnight hitel kamatláb, a kamatfolyosó teteje). Ugyan a piac várakozásai már egy esetleges alapkamat emelést tükröznek, az MNB eddigi lépései a bankközi hitelpiac likviditásának szűkítésével kapcsolatos lépései arra utalnak, hogy ezt lehetőség szerint elkerülné a jegybank.

A lap idézte a Magyar Nemzeti Bank elemzőinek számításait is a legutóbbi Pénzügyi stabilitási jelentésből. Ők úgy számolták, hogy mostanság egy 3 százalékpontos kamatemelkedés a medián esetében 12 százalékos törlesztőrészlet-emelkedéssel járna a változó kamatozású jelzáloghiteleknél (nyilvánvalóan nagy szórás mellett). Mivel a hátralévő futamidő csökkenésével fokozatosan csökken a törlesztőrészlet kamattartalma és ezzel a kamatérzékenység is, ez a szám hosszabb távon 6-8 százalék környékére csökkenhet.

Címlapról ajánljuk
Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Drasztikus változás jön az energiaszámláknál, alig fél éve maradt a cégeknek a felkészülésre

Drasztikus változás jön az energiaszámláknál, alig fél éve maradt a cégeknek a felkészülésre

Alig fél éve maradt a hazai vállalkozásoknak arra, hogy felkészüljenek egy 2025. január 1-jén életbe lépő és komoly adminisztrációs változásokat hozó jogszabályváltozásra. Szektorspecifikus rendeletek alapján jövő év elejétől a kereskedők és a hálózati engedélyesek a vállalkozások villamosenergia- és földgázszámláit már csak elektronikus formában bocsáthatják ki, megszűnik a korábbi papír alapú számla lehetősége. Ez azt is jelenti, hogy január elsejétől minden vállalkozásnak, aki villamosenergiát vagy földgázt vesz, elektronikus számlát kell befogadnia. A jelenleg elfogadás előtt álló EU-s elképzelésekkel szemben, az érintett energetikai szereplők esetében az ágazati jogszabályok alapján, egyelőre még nem lesz kötelező, hogy az alkalmazott elektronikus számla formátuma az automatikus adatkinyerést is lehetővé tegye, így például az e-mailen küldött PDF formátumú elektronikus számla is teljesíti a jelenlegi hazai előírásokat. Ez a változás azonban azt is jelenti majd, hogy a számlák tárolását többé nem lehet a polcon lefűzve megoldani, elkerülhetetlen a digitális adattárolás. Ahhoz, hogy az átállás könnyebb legyen, az Audax Renewables energiakereskedő vállalat személyre szabott online ügyfélfiókot hozott létre, ahol a vállalatok áttekinthetik a számlázásukat, és egyéb ügyintézés mellett azt is ellenőrizhetik, hogy van-e például tartozásuk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×