eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay.com

Ma még egzotikus, de a jövő foglalkozása lehet

A következő évtizedben a becslések szerint 18 millió zöld állás jöhet létre, és számos, most még extrémnek ható foglalkozás is.

Számos változást okoz majd a klímaváltozás és a fenntarthatóságra törekvés a munka világában is. A következő évtizedben mintegy 18 millió zöld állás jöhet létre - idézte az Adecco Csoport előrejelzését a Portfolio. 2017-ben a zöld foglalkozások aránya a teljes gazdaságon belül mindössze 0,7 százalékot tett ki. A munkaerő közvetítéssel és kölcsönzéssel foglalkozó vállalat szerint

globálisan 7-8 millió plusz munkahely fog keletkezni 2030-ra, igaz úgy, hogy mintegy 78 millió új munkahely jön létre, miközben 71 millió megszűnik.

A legnagyobb növekedés a napenergia, a biomassza és a szélenergia hasznosításával összefüggő területeken várható. Az előrejelzések szerint 2030-ra a közszféra mellett a többi szektor is egyre meghatározóbbá válik: a hulladékgazdálkodás 25,7, az energiaszektor 18,9, a közlekedés 17,7 százaléknyi zöld állást kínálhat majd.

A megszűnő pozíciókban dolgozók számára sok esetben csak átképzés mellett lesz lehetőség újra elhelyezkedni.

Az elemzés szerint a jövő legkeresettebb zöld foglalkozásai

  • Zöld mérnök: a háztartási eszközök hatékony fogyasztásának megtervezése mellett az otthonok számára áramfogyasztás tesztet is végeznek majd.
  • Vízlábnyom menedzser: a vállalat vízfogyasztása mellett a termékek vagy szolgáltatások vízfelhasználás szempontjából hatékonyabb megvalósítását segítik.
  • Virtuális egészségügyi munkatárs: a digitális technológia alkalmazásával lehetővé teszi a betegek számára, hogy az otthonukban saját maguk nyomon kövessék egészségi állapotukat. Ezáltal a betegeknek kevesebbet kell utazniuk, gyorsabban felgyógyulhatnak, és az egészségügyi rendszer túlterheltsége is csökkenthető.
  • Áruházi energia specialista: a vásárlók számára tájékoztatást ad az eszközök energia- és vízfelhasználásáról.
  • Zöldtető és zöldfal kertész: karbantartja ezeket a városi élettereket, amelyek segítik a légszennyezettség csökkentését, segítik az épületek beolvadását a környezetükbe, és növelik a biodiverzitást.
  • Zöld telefonközpont munkatárs: telefonon keresztül nyújt tájékoztatást és tanácsot arról, hogyan használhatjuk az otthoni eszközeinket fenntartható módon, időt, energiát és vizet spórolva.
  • Okos utazásszervező: az utazási idő és a torlódások mérséklése érdekében megtervezi az utazásokat, kikerüli a közlekedési dugókat és optimalizálja az útvonalakat.
  • Termékútvonal nyomonkövető menedzser: a fogyasztók körében egyre nő az igény arra, hogy tisztában legyenek a megvásárolt termék előállításának körülményeivel, és a címkén található információk valódiságával.
  • Zöld autószerelő: a hibrid és elektromos autók szervizeléséhez az autószerelők részéről is új képességekre van szükség.
  • Szemétlerakó újrafeldolgozó: a kereslet növekedésével megnövekedhet az igény a régi hulladéklerakókban található értékes alapanyagok feldolgozására.
  • Mesterséges hús tudós: az őssejtből kifejlesztett mesterséges hús előnye, hogy a hús hagyományos előállítási módjához képest jóval kevesebb üvegházhatású gáz keletkezik, ezért a tudósok ezzel azt remélik, hogy egy boldogabb, egészségesebb, tisztább és zöldebb környezet valósul meg.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×