eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay.com

Óriási nyereséget hozott az óvatosság az MNB-nek

Több mint 100 milliárd forintot keresett már a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a 2018 októberében vásárolt egymillió uncia aranyon.

Meglehetős értetlenség fogadta, és számos kritikát is kapott a Matolcsy György vezette jegybank, amikor 2018 őszén a magyar aranytartalék megtízszerezéséről döntött. Az ennek eredményeként 31,5 tonnásra növelt készlet azonban most jelentős nyereséget biztosít az MNB-nek. A beszerzéskori árfolyamon számolt 1,24 milliárd dolláros készlet jelenlegi értéke ugyanis az iráni válság miatt megugró aranyárak mellett nagyjából 370 millió dollárral emelkedett.

Ha ehhez a forint-dollár árfolyam gyengülését is hozzátesszük, akkor a forintban számolt érték már 115 milliárd felett jár

- számolta ki a Napi.hu.

Annak idején az MNB azzal indokolta a döntést, hogy a nemesfém országon belüli birtoklása összhangban van a nemzetközi trendekkel, támogatja a pénzügyi stabilitást és tovább erősítheti a Magyarország iránti piaci bizalmat.

A 31,5 tonnás aranytartalék állományát tekintve elérte azt a történelmi szintet is, ami az "aranyvonat" idején már hazánk rendelkezésére állt. A nemzetközi tartalékon belül az aranytartalék aránya ezzel 4,4 százalékra emelkedett, ami megfelel a nem-euroövezeti közép-kelet-európai országok átlagának.

Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×