eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay

Vége a reménykedésnek, ez lesz a sertéshússal a nagyon közeli jövőben

A világpiaci hatású kínai fejlemény oka nagyon is egyértelmű: a már Magyarország területén is megjelent sertéspestis.

Soha nem látott drágulás vár a sertéshúsra - írja az Agrárszektor.hu. A kínai árak augusztusról szeptemberre 50 százalékkal nőttek, az egy évvel ezelőtti árhoz képest tapasztalt drágulás pedig 70 százalékos.

A tavaly nyáron kitört afrikai sertéspestis mostanra kiirtotta Kína disznóinak csaknem felét, a központi raktárakban pedig kiürülőben a fagyasztott hús.

Kína a világ legnagyobb sertéstartója és -fogyasztója, de az elmúlt évben sokan le kellett, hogy mondjanak erről a húsféleségről a drágulás miatt.

Begyűrűző hatás

Időközben minden helyettesítő termék ára megnőtt, a csirkét, a marhát, a halat, de még a gombát is drágábban mérik most, mint egy évvel ezelőtt.

Az elemzők az áremelkedés ütemét illetően gyorsulásra számítanak, mivel év végéig tovább csökken az ország sertésállománya.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×