eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Gyakorlatilag eltüntetik a vaddisznókat Békés több területéről

A megye több területén növelte a Nébih a vaddisznó-kilövések számát az afrikai sertéspestis miatt.

Békés megye települései jelenleg a közepes vagy a magas kockázati besorolású területek közé tartoznak, ezért itt is alkalmazni kell a sertéspestis (ASP) felszámolásának mentesítési tervét. Ez egy adott terület kockázati besorolásának megfelelően tartalmazza azokat az utasításokat, amiket a járvány felszámolása érdekében ez idáig bevezettek. A végrehajtás minden érintett (vadászok, sertéstartók, állatorvosok) számára kötelező.

"Állategészségügyi hatóságként elsődleges célunk a házisertés-állomány védelme – hangsúlyozta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih). – Az afrikai sertéspestis továbbterjedésének megakadályozására Békésben is szükséges a vaddisznóállomány sűrűségének csökkentése. Az elérendő cél a maximum 0,5 vaddisznó/négyzetkilométer. Az alacsony állománysűrűség ugyanis nem kedvez a vírus terjedésének" - írta a Nébih közlése alapján a beol.hu.

Zuberecz Tibor megyei fővadász hozzátette, Békés megye közepes és magas kockázati besorolású területein a vadászati tervben szereplő, kilövendő vaddisznók számának kötelező növelését rendelte el a Nébih a vadászatra jogosultak számára. Ez kocák esetében plusz 30, az egy év alatti vaddisznók esetében plusz 25 százalék.

A Nébihnél elmondták, a sertéstenyésztők aggályait megértik. A betegség terjedésében valóban rendkívül komoly szerepet játszik és nagy veszélyt jelent a felelőtlen emberi magatartás. Éppen ezért a különböző járványügyi intézkedéseken túl nagy hangsúlyt fektetnek az érintettek tájékoztatására, felvilágosítására, és térítésmentesen fertőtlenítőszereket is biztosítanak.

A Nébihnél közölték, hogy fontos a határőrök által végzett munka, akik a személyes poggyászok ellenőrzése során kiszűrik a harmadik országokból származó, állati eredetű élelmiszereket. Ezek behozatala ugyanis az EU területére még saját felhasználásra is tilos.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×