eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

MKB: a nyereség visszaesésére hatottak az EU-nak tett vállalások is

Az MKB első fél éves adózás utáni nyereségének komoly visszaesése egyrészt a magas bázisnak tulajdonítható, másrészt arra a bank korábbi konszolidációjával összefüggésben az EU-nak tett vállalások, az MKB mérlegére vonatkozó korlátozások is hatottak - mondta Fenyvesi Csaba Gábor, az MKB Bank pénzügyi és operációs vezérigazgató-helyettese a banki beszámolót követő konferencia-beszélgetésen.

Az MKB-t idén június 17-én vezették be a BÉT-re, a tőzsdei bevezetés óta a bank csütörtökön először tett közzé negyedéves tőzsdei beszámolót.

A BÉT honlapján publikált beszámoló alapján az MKB-csoport korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye 11,9 milliárd forint volt az idei első fél évben, 53,5 százalékkal kisebb az egy ével korábbinál.

A nyereség visszaesését a bankcsoport azzal indokolta, hogy 2019. első fél évében jelentős átrendeződés történt az adózott eredmény terhére és a teljes átfogó jövedelem javára - az értékpapír- és IRS (kamatcsere)-eszközök eredményre gyakorolt hatása miatt az IFRS-előírásokkal összhangban. Míg 2018 első fél évét emelkedő hozamkörnyezet jellemezte, addig idén az első fél évben már a csökkenő hozamtrend hatott a nyereségre - közölte a bank.

A vezérigazgató-helyettes a konferencia-beszélgetésen elmondta: 2018 első féléve az idősorba nem illeszkedő teljesítményt mutatott a devizaárfolyam- és hozam-volatilitás miatt, ami "jelentős torzulást" eredményezett, ez az adózás utáni nyereség megugrásához, ugyanakkor az egyéb átfogó eredmény csökkenéséhez vezetett.

Fenyvesi Csaba Gábor elmondta, hogy az MKB mérlegére vonatkozó korlátozások miatt a bank hátrányos helyzetbe került versenytársaihoz képest. Hozzátette, hogy ugyanakkor az MKB-nak sikerült csökkentenie költségeinek mérlegfőösszegéhez viszonyított arányát, növelnie tőke-megfelelési mutatóját és javítania portfóliója minőségét.

Az MKB költség/mérlegfőösszeg aránya az első fél évben 1,95 százalékot ért el, tőkemegfelelési mutatója pedig 19,3 százalék volt.

A vezérigazgató-helyettes megjegyezte, hogy az MKB privátbanki eszközeinek összege az első fél évben elérte a 605,7 milliárd forintot, ezzel piaci részesedése 11,7 százalékot mutatott.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×