eur:
394.57
usd:
365.81
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A Budapesti Értéktőzsde épületrésze a főváros V. kerületében, a Szabadság téri Bank Centerben.  MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Felturbózza a magyar tőzsdét a BÉT

Rendkívüli közgyűlésen döntöttek, az új leányvállalattal segítik a hazai vállalatok közvetett tőkepiaci megjelenését és ezáltal bővíti azok finanszírozási alternatíváit.

Már az MNB idei, a kormánynak benyújtott Versenyképességi Programjában is fontos szerepet kapott a hazai tőkepiac kiszélesítése, és ennek részeként több sikeres magyar céget látnának a tőzsdén, fejleszteni szeretnék a BÉT-et. Erre azért lenne szükség a jegybank szerint, mert a magyar pénzügyi rendszer diverzifikációja alacsony szintű, a finanszírozás szinte kizárólag banki csatornán keresztül zajlik.

Erre a problémára érkezhet most egy megoldás, ugyanis

értékpapírosítási tanácsadó leányvállalat létrehozásáról döntöttek a részvényesek a Budapesti Értéktőzsde augusztus 14-én összehívott rendkívüli közgyűlésén.

A tanácsadó cég a vállalati hitelkövetelések értékpapírosítását támogatná és ezáltal a hazai értékpapírosítási piac kialakulását segítené elő. A közgyűlési előterjesztés elfogadását követően

az Első Értékpapírosítási Tanácsadó Zrt. 50 millió forint jegyzett tőkével, emellett 750 millió forint tőketartalékkal, összesen 800 millió forint induló tőkével jön létre

- számolt be a hírről a Portfolio.

A bankok által kihelyezett vállalati hitelek "összecsomagolása" majd intézményi befektetők számára, kötvény formában történő értékesítése lehetővé teszi a hazai vállalatok közvetett tőkepiaci megjelenését és ezáltal bővíti azok finanszírozási alternatíváit. A megalapításra kerülő BÉT leányvállalat ezt a folyamatot hivatott támogatni, illetve elősegíteni.

Az MNB tőzsdefejlesztő javaslatai a Versenyképességi Programból egyébként nagy vonalakban a következők voltak:

  • az állami vállalatok bevezetése a tőzsdére kisbefektetői részvényprogrammal;
  • a bankok tőzsdei bevezetésének ösztönzése;
  • a modern vállalati kötvénypiac kiépítése;
  • az állami szerepvállalás a hazai részvénypiac fejlesztésében.
Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×