eur:
394.99
usd:
367.79
bux:
71586.1
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pixabay

Fajtaváltásért kiált a magyar őszibarack

Még nem tudni, milyen lesz itthon az őszibarack termés idén, de a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint fajtaváltásra van szükség ennél a gyümölcsnél, ezért fajtabemutatót tartott a gazdálkodóknak a szakmai szervezet.

Az őszibarack esetében fajtaváltásra lenne szükség - hívta föl a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke az InfoRádiónak nyilatkozva. Mártonffy Béla szerint a lényeg, hogy megfelelő, Magyarországon termeszthető fajtákat találjanak, továbbá, miután a gyümölcs termesztése nagyon visszaesett az országban, a szezont is el tudják húzni.

"Nagyon finomak voltak a magyar őszibarackok, de a hőállóságuk gyenge volt, ezért

egy teljesen új rekonstrukcióra kerül sor"

– fogalmazott Mártonffy Béla. Ebből a célból a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, illetve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság fajtabemutatót tartott. Bemutattak egy olasz nemesítőt, így elképzelhető, hogy a jövőben egy Olaszországban kikísérletezett őszibarackfajtát termeszthetnek majd a gazdák.

Mártonffy Béla szerint Magyarországon

vissza kell térni a korrekt fajtakísérleti hálózat kiépítéséhez,

hiszen a magyar gazdák ezeken keresztül tudnak a legközvetlenebb módon információhoz jutni. Ez a hálózat az utóbbi években visszafejlődött, de a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai és egyéb támogatások révén ezt újjá kívánja szervezni - tette hozzá a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×