eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke előadást tart az EU fejlesztési források felhasználása címmel megrendezett konferencián a fővárosi Premier Kultcaféban 2016. november 24-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Erre fordítják a szakképzésbe ömlő tízmilliárdokat

Parragh László iparkamarai elnök elárulta az átalakítás részleteit.

Évente ötvenmilliárd forint jut a szakképzés átalakítására, ötezer vállalati szakembert képeznek át, és tizenötezer diák kaphat ösztöndíjat - írja a Világgazdaság.

A lapnak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a 2020. szeptember 1-jén induló új, alapvetően keresletvezérelt szakképzési modellel kapcsolatban hangsúlyozta, ezt az átalakítást nem lehet megspórolni, mert Magyarország versenyképessége múlik rajta.

A tervek szerint

2022-ig összesen 150-200 milliárd forintot fordítanak a szakképzés rendszerének fejlesztésére, a stratégia tartalmazza egyrészt az infrastrukturális háttér felújítását, modernizálását, a szakoktatók bérének a rendezését és az ösztöndíjrendszer megújítását is.

Emellett létrejönne egy munkaerőpiaci előrejelző rendszer, és tanulói munkaszerződést vezetnének be.

Magyarországon az európai átlagnál kevesebben vesznek részt a szakképzésben, ezért van szükség az átalakításra. Az MKIK elnöke szerint ugyanakkor az eredményeket illetően kellő óvatossággal kell előretekinteni, mivel ez hosszú távú stratégia.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×