eur:
394.52
usd:
365.77
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke, az Unicredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédet mond a Magyar Bankszövetség éves testületi ülésén az Unicredit székházában 2018. április 20-án.
Nyitókép: Kovács Attila

Patai Mihályt tőzsdeelnöknek választották

Patai Mihályt, a Magyar Nemzeti Bank alelnökét választotta meg a Budapesti Értéktőzsde új elnökének a BÉT közgyűlése kedden, a vezérigazgató továbbra is Végh Richárd - közölte a tőzsde.

A közgyűlés határozott arról is, hogy a BÉT nem fizet osztalékot, a 2018-as 297 millió forintos adózott eredményt teljes egészében piacfejlesztési tevékenységébe forgatja vissza. A BÉT mintegy 2,5 milliárd forint bevételre tett szert tavaly.

Egy éve adózott nyeresége 176,3 millió forint volt, osztalékot a tőzsde tavaly sem fizetett.

A közlemény idézi Patai Mihályt, aki szerint a tőzsde a jövőben is fontos eszköze lesz a gazdaságfejlesztésnek, valamint a versenyképességi fordulatnak, és

az MNB továbbra is támogatni kívánja a magyar gazdaságban betöltött egyre intenzívebb szerepét.

Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója ismertette, hogy a BUX index tavaly mind régiós, mind világpiaci tekintetben kiemelkedő eredményt ért el a mindössze 0,6 százalékos, enyhe visszaesés mellett. 2018-ban a Budapesti Értéktőzsde azonnali részvénypiaci átlagforgalma a 2017-es 10,7 milliárd forintról 6,7 százalékkal nőtt, elérte a 11,4 milliárd forintot.

Elmondta a 2016-2020-as tőzsdefejlesztési stratégia keretében tavaly elért főbb eredményeket; két hazai középvállalat, az emeléstechnikai megoldásokkal foglalkozó Megakrán, valamint a Kajahu étterem- és technológiai franchise tulajdonosa, a Cyberg Corp. vezette be részvényeit a BÉT Xtend piacára. Kilenc részvénytársaság zártkörű alaptőke-emelései révén közel 79 milliárd forinttal nőtt a részvénypiaci állomány 2018-ban. A Prémium kategóriába került három vállalat, az Alteo, a BIF és a Konzum. A Finextnek köszönhetően új SZIT (szabályozott ingatlanbefektetési társaság) is megjelent a tőzsdén.

Beszámolója szerint még teljesebbé vált a cégek részvényparkettre vonzását elősegítő szolgáltatáspaletta. A tőzsde a nyilvános működésre érett, magyar tulajdonú vagy kötődésű cégeket folyamatosan figyelemmel kíséri. Évente ötvenet saját kiadványában és konferenciáján is bemutat. A Londoni Tőzsdecsoporttal közös vállalatfejlesztési képzésre, az ELITE Programra folyamatos az érdeklődés: tavaly nyolc cég kezdte el a képzést Budapesten, Londonban és Milánóban.

A tőzsdére készülő középvállalatok a Mentor program támogatásával tanácsadókat vehetnek igénybe, a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap segíti tőkeemelésüket, illetve bejegyezhetik részvényeiket a közepes méretű vállalkozásokra létrehozott platformra, a BÉT Xtend piacra. A Kijelölt tanácsadókkal (NOMAD) közös együttműködés révén jelenleg 16 széleskörű tőkepiaci tapasztalattal rendelkező szolgáltató segíti közvetlenül a vállalatok tőzsdei felkészülését - emelte ki a vezérigazgató.

A BÉT folytatta a hosszabb távon megtérülő befektetések és fejlesztések megvalósítását, többek között ide sorolhatók a nemzetközi terjeszkedés, a befektetők és potenciális kibocsátó vállalatok bázisának szélesítése irányába tett lépések és az informatikai fejlesztések - jegyezte meg Vég Richárd a közlemény szerint.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×