eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Clear Lake, 2018. április 5.Sertések egy észak-iowai farmon, Clear Lake-ben 2018. április 5-én. (MTI/EPA/Craig Lassig)
Nyitókép: CRAIG LASSIG

Megdrágul a sertéshús, fogyasztáscsökkenést jósolnak

Az Európai Unió húsexportja idén és jövőre korábban elképzelhetetlen magasságokba szökik, ugyanakkor az uniós országokban a fogyasztás több húsféleségből is csökkenni fog az Európai Bizottság előrejelzése szerint.

Egyre növekszik az Európai Unió hústermelése, amit viszont nem követ a belső fogyasztás, így egyre több eladásra váró áru keletkezik a piacon. Ez, illetve a nemzetközi kereslet növekedése korábban soha nem látott magasságokba löki az EU húsexportját - írta az agrarszektor.hu az Európai Bizottság legújabb rövidtávú prognózisa alapján.

A brüsszeli elemzők azzal számolnak, hogy 2020-ig nem változik az itteni állampolgárok mintegy 70 kilogrammos fejenkénti éves húsfogyasztása. A húsféleségeken belül a hangsúly azonban a marháról és sertésről a baromfi felé tolódik el.

Sertéshúsból 2020-ra 600 grammos csökkenéssel 32 kilogrammra zsugorodhat a fejenkénti fogyasztás az Európai Unióban, ennek egyik oka éppen a húskészítményekbe is átszivárgó magas sertésátvételi árak lesznek.

A bizottság előrejelzése szerint az EU tagállamai - beleértve az Egyesült Királyságot is - idén 4,83 millió tonna húst exportálhatnak a külpiacokra, ami 283 ezer tonnás, illetve 6,2 százalékos növekedést jelent a 2018-as évhez mérten. Jövőre csökken a kivitel lendülete, de

újabb rekordot érhet el, átlépve a bűvös 5 millió tonnás álomhatárt.

Az adatok az élőállat-szállításokat nem is tartalmazzák, noha ezek terén is 10 ezer tonnás, illetve 3,2 százalékos bővülést remélnek az elemzők, így elérve a 321 ezer tonnás szintet. Tömegarányosan a marhák teszik ki a kivitt állatmennyiség háromnegyedét.

Címlapról ajánljuk
Pazarlás, élelmiszerválság, éhezés – mit tehetünk, hogyan előzhetjük meg?

Pazarlás, élelmiszerválság, éhezés – mit tehetünk, hogyan előzhetjük meg?

A megtermelt élelmiszerek több mint harminc százaléka a szemetesbe kerül, miközben napjainkban már a fejlett országok szegényebb polgárai is kénytelenek lejjebb adni fogyasztásuk mennyiségéből vagy minőségéből – mondta az InfoRádióban az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetője. Dexler Dóra figyelmeztetett: nem jó az sem, ha csak a spórolásra gondolunk, mert a legolcsóbb élelmiszer nem feltétlenül a legjobb minőségű.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×