Egyre növekszik az Európai Unió hústermelése, amit viszont nem követ a belső fogyasztás, így egyre több eladásra váró áru keletkezik a piacon. Ez, illetve a nemzetközi kereslet növekedése korábban soha nem látott magasságokba löki az EU húsexportját - írta az agrarszektor.hu az Európai Bizottság legújabb rövidtávú prognózisa alapján.
A brüsszeli elemzők azzal számolnak, hogy 2020-ig nem változik az itteni állampolgárok mintegy 70 kilogrammos fejenkénti éves húsfogyasztása. A húsféleségeken belül a hangsúly azonban a marháról és sertésről a baromfi felé tolódik el.
Sertéshúsból 2020-ra 600 grammos csökkenéssel 32 kilogrammra zsugorodhat a fejenkénti fogyasztás az Európai Unióban, ennek egyik oka éppen a húskészítményekbe is átszivárgó magas sertésátvételi árak lesznek.
A bizottság előrejelzése szerint az EU tagállamai - beleértve az Egyesült Királyságot is - idén 4,83 millió tonna húst exportálhatnak a külpiacokra, ami 283 ezer tonnás, illetve 6,2 százalékos növekedést jelent a 2018-as évhez mérten. Jövőre csökken a kivitel lendülete, de
újabb rekordot érhet el, átlépve a bűvös 5 millió tonnás álomhatárt.
Az adatok az élőállat-szállításokat nem is tartalmazzák, noha ezek terén is 10 ezer tonnás, illetve 3,2 százalékos bővülést remélnek az elemzők, így elérve a 321 ezer tonnás szintet. Tömegarányosan a marhák teszik ki a kivitt állatmennyiség háromnegyedét.