eur:
393.07
usd:
363.56
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay.com

Meggondolták magukat a nyugdíjasok

Miközben csúcson a foglalkoztatottság, egyre több nyugdíjas vonul ki a munkaerőpiacról, körükben az inaktívak száma is történelmi csúcson van.

A munkaerőhiányt a kormány részben a rendelkezésre álló munkaerő-tartalék segítségével szeretné megoldani. Ide tartoznak a közfoglalkoztatottak, a kismamák és a nyugdíjasok is. Utóbbiak foglalkoztatásának elősegítésére több intézkedést is hozott, ám az áttörés még várat magára. Legtuóbb januártól lépett hatályba a nyugdíj mellett dolgozók keresetének járulékmentessége, a bérből már csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetniük a dolgozó időseknek. Ennek hatása még nem mutatkozik meg a statisztikában.

A Központi Statisztikai Hivatal első negyedévre vonatkozó adatai szerint ugyanis a 65-74 év közötti népesség körében a dolgozók száma érdemben nem változott, sőt a január-márciusi háromhavi átlagban az előző, december-februári időszakhoz viszonyítva némileg még csökkent is - írja az mfor.hu.

A friss adat szerint 67 ezren dolgoztak január-március között, ami 14 ezerrel több dolgozót jelent az előző évihez képest, de a létszám az előző év folyamán emelkedett. A leglátványosabb növekedés tavaly június-augusztusban volt: akkor 5300 nyugdíjas állt vissza a munka világába egyetlen hónap alatt. Hasonló mértékű növekedésre azonban azóta sem volt példa.

Növekszik a 65-74 éves népesség a statisztika szerint, de az újonnan a korcsoportba lépők az inaktívak táborát gyarapítják. A nyugdíjas inkatív népesség létszáma ugyanis történelmi csúcsra ugrott, 1,011 millióan vannak, ami havi szinten 3100 fős, éves viszonylatban pedig 11,9 ezres növekedést jelent.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×