Infostart.hu
eur:
382.2
usd:
328.23
bux:
108922.07
2025. december 7. vasárnap Ambrus

Itt lehet az ország egyik első sivatagja

A Homokhátság féltői kidolgoztak egy tervet, amivel megmenthető a terület. Csak éppen pénz nincs rá.

Évek óta kongatják a vészharangot a jászszentlászlói, a móric­gáti és a szanki gazdák, hogy

csak a víz visszatartásával lehet megmenteni a Homokhátságot az elsivatagosodástól

- írja a Baon.hu. Egyesületet is létrehoztak, és a víz visszatartására egy mintaprojekt tervét is elkészítették a helyiek; ezt egyeztették a napokban Jászszentlászlón.

Elhangzott, a rossz vízgazdálkodású talajokon a téli többletvíz rövid időn belül a mélyebb területeken jelenik meg, az így felhalmozódott vizeket azonban a lehető leghamarabb elvezetik a csatornarendszereken, ezért az aszályos időszakban már nem használhatók fel.

A kedvezőtlen adottságok ellenére az érintett településeken a lakosság jelentős része a mezőgazdaságból él, ám ahhoz, hogy a gazdálkodók ne veszítsék el megélhetési forrásaikat, mielőbb meg kell teremteni a vízvisszatartás lehetőségét - állítja a tanulmány.

Az egyesület fejlesztési elképzelése szerint ez a településeken található belvízelvezető csatornák vízkészletének kivezetésével megoldható lenne. Ehhez azonban olyan beruházásra, vagyis műtárgyak kialakítására van szükség, amelyek alkalmasak a vizek kormányzására, visszatartására.

Körülbelül 100 millió forintból megvalósítható lenne a projekt,

de egyelőre nincs pénz.

Az érintett terület Kecskeméttől délre fekszik a Duna-Tisza-Közén, a Kiskunságon.

Címlapról ajánljuk
Vinkó József: én is megdöbbentem, milyen titkokat, rejtett történeteket mutatnak Budapest egyes gasztrohelyei

Vinkó József: én is megdöbbentem, milyen titkokat, rejtett történeteket mutatnak Budapest egyes gasztrohelyei

Nagyon is létezik gasztroturizmus – mondta Vinkó József, a Magyar Konyha magazin főszerkesztője az InfoRádió Aréna című műsorában, és felhívta a figyelmet újonnan összeállított gasztroséta helyekre. Beszélt arról is, hogy a hozzánk látogató külföldiek hetven százaléka milyen ételt keres, és hogy leáldozik-e a fine dining csillaga. Megtudhattuk tőle azt is, miért „házasítják” a japán és a perui konyhát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.08. hétfő, 18:00
Szlávik János
a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×