eur:
395.4
usd:
368.55
bux:
71841.69
2024. július 2. kedd Ottó

Itt lehet az ország egyik első sivatagja

A Homokhátság féltői kidolgoztak egy tervet, amivel megmenthető a terület. Csak éppen pénz nincs rá.

Évek óta kongatják a vészharangot a jászszentlászlói, a móric­gáti és a szanki gazdák, hogy

csak a víz visszatartásával lehet megmenteni a Homokhátságot az elsivatagosodástól

- írja a Baon.hu. Egyesületet is létrehoztak, és a víz visszatartására egy mintaprojekt tervét is elkészítették a helyiek; ezt egyeztették a napokban Jászszentlászlón.

Elhangzott, a rossz vízgazdálkodású talajokon a téli többletvíz rövid időn belül a mélyebb területeken jelenik meg, az így felhalmozódott vizeket azonban a lehető leghamarabb elvezetik a csatornarendszereken, ezért az aszályos időszakban már nem használhatók fel.

A kedvezőtlen adottságok ellenére az érintett településeken a lakosság jelentős része a mezőgazdaságból él, ám ahhoz, hogy a gazdálkodók ne veszítsék el megélhetési forrásaikat, mielőbb meg kell teremteni a vízvisszatartás lehetőségét - állítja a tanulmány.

Az egyesület fejlesztési elképzelése szerint ez a településeken található belvízelvezető csatornák vízkészletének kivezetésével megoldható lenne. Ehhez azonban olyan beruházásra, vagyis műtárgyak kialakítására van szükség, amelyek alkalmasak a vizek kormányzására, visszatartására.

Körülbelül 100 millió forintból megvalósítható lenne a projekt,

de egyelőre nincs pénz.

Az érintett terület Kecskeméttől délre fekszik a Duna-Tisza-Közén, a Kiskunságon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×