eur:
405.76
usd:
357.05
bux:
92964.32
2025. április 27. vasárnap Zita
Nyitókép: Pixabay

Ezért kell elolvasni a termékcímkét

A címkézésért senki nem rajong, kivéve, ha élelmiszerről van szó – állítja az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete. A FAO szerint a címkék garanciát nyújtanak arra, hogy tudjuk, mit vásárolunk.

Gyakran felelőtlenül elsiklunk a boltokban az élelmiszerek címkézése mellett – figyelmeztet a FAO kommunikációs munkatársa, Plántek Lea. A címkéken lévő információk ugyanakkor nemcsak könnyebbé, de egészségesebbé is tehetik az életünket, feltüntetik ugyanis rajta a tápanyagértékeket, azt, hogy

milyen vitaminok, rostanyagok vannak benne, illetve mennyi kalóriát vagy telített zsírt tartalmaz

– hangsúlyozta.

De az élelmiszer-allergiásoknak is kimondottan fontos információkkal szolgálnak a címkék. A szakértő kiemelte: a FAO adatai szerint a fejlett országok lakosságának 10-15 százaléka szenved valamilyen ételintoleranciában, -allergiában.

És az élelmiszercímkéket már csak a lejárati idő miatt is érdemes tanulmányozni

– hangsúlyozta Plántek Lea, a FAO munkatársa. A gyártók vagy a fogyaszthatóságot tüntetik fel, vagy azt, meddig őrzi meg a termék a minőségét. Utóbbi esetben van még rá esély, hogy a nap lejárta után is alkalmas emberi fogyasztásra.

Az élelmiszercímkék küllemére és tartalmára nemzetközi szabályok vonatkoznak.

KAPCSOLÓDÓ HANG

VIDEÓAJÁNLÓ
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.04.28. hétfő, 18:00
Csányi Péter
az OTP Bank vezérigazgató-helyettese, kinevezett vezérigazgató
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×