eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Összetorlódott járművek araszolnak az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, a töreki pihenőhely közelében, ahol a rendőrség és társszervei teljes kitereléses közlekedésrendészeti ellenőrzést tartanak.
Nyitókép: MTI Fotó: Varga György

Kötelező biztosítás: nagyobb díjemelkedés jön, rengetegen váltanak

Mintegy 26-28 ezer forint lehet az éves átlagdíj a jövő évi szerződéseknél, azonban más lesz a biztosítás tartalma, mint idén - figyelmeztetnek a szakértők.

A november elején kezdődő év végi kötelező gépjárműfelelősség-biztosítási (kgfb) kampányban mintegy 10-15 százalékos díjemelkedés mellett 140-150 ezer szerződést váltó gépjármű-tulajdonost valószínűsít a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) gépjárműszekciójának elnöke. Papp Lajos az InfoRádióban emlékeztetett arra, hogy

2019. január elsejétől megszűnik a 30 százalékos baleseti adó, helyébe lép a 23 százalékos biztosítási adó, ugyanakkor ez a változás az ügyfelek szempontjából díjtöbblettel vagy megtakarítással nem jár.

Az, hogy mégis nőnek a biztosítási díjak, a szakember szerint egyebek között annak tudható be, hogy nőtt a gépjárműhasználat - ez Papp Lajos szerint az elfogadható benzinárakból eredetheztető -, emelkedtek a munkadíjak, és a szektorban magasabbak az átlagbérek. Mint mondta, ezeknek a tényezőknek az együttes hatása okozza a biztosítási díjak emelkedését.

Az emelkedés után Papp Lajos számításai szerint

26-28 ezer forint lehet egy átlagos kötelező biztosítás díja.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) gépjárműszekciójának elnöke szerint

az év végi kampány a Magyarországon regisztrált mintegy 5 milliós gépjármű-állományból még több mint 1,3 millió gépjárművet, köztük több mint 900 ezer személygépkocsit érint.

Papp Lajos megerősítette, hogy a biztosítók idén is legkésőbb november 2-ig hirdethetik ki év végi tarifáikat. Az érintettek ezt követően tudják majd összehasonlítani a piacon elérhető lehetőségeket a meglévő biztosítójuk által ajánlott díjjal, amelyet november 11-ig kell megkapniuk postán vagy e-mailben.

Az új díjaknak a jelenlegi tarifákkal való összevetésénél érdemes figyelni arra, hogy az idei díjat a baleseti adóval növelve vegyék figyelembe

- mutatott rá Papp Lajos.

Magyarországon 2010. január 1-je óta a kgfb-szerződéseknél már nem a naptári év kezdete, hanem a gépkocsi megvásárlásának a napja számít évfordulónak. Míg korábban minden autós egységesen január elsején tudott szerződést váltani, azóta csupán azoknál a járműveknél kell ezt a napot figyelni, amelyek 2010 óta nem váltottak tulajdonost. Ez napjainkban már csupán a forgalomban lévő járművek alig több mint negyedére igaz - írja a Portfolio.hu.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×