eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Keys and lock the door on the background of solar garden
Nyitókép: WDnet Agency

Egyre több a hitelből vett lakás

Hatból öt lakás megvásárlásához hitel is kapcsolódik - derül ki az OTP Ingatlanpont elemzéséből.

A lakásvásárlók 84 százaléka vesz fel hitelt az ingatlanvásárláshoz, és csak 37 százalékuknak van lehetősége arra, hogy egy másik lakás értékesítéséből származó tőkét is fel tudjanak használni - idézi az OTP Bank Hello Otthon kutatását a Portfolio gazdasági hírportál.

Az elemzés szerint a saját megtakarításokból és a régi lakásból származó tőke az újonnan vásárolt ingatlan árának átlagosan mindössze 20-22 százalékát fedezi,

a lakáshitel viszont a vételár több mint 40 százalékát.

Minél nagyobb a lakás értéke, a kifizetett vételár annál nagyobb részét teszi ki a korábbi ingatlanból származó összeg. Kis értékű lakást pedig főként olyanok vesznek, akik nem nagyon tudnak korábbi ingatlan eladásából származó pénzt beforgatni.

Az OTP Ingatlanpont másik felmérése szerint

a lakásvásárlást tervezők körében annak ellenére népszerűbbek az újonnan épülő lakások, hogy áruk általában jelentősen meghaladja a használtakét.

Gyorsan elfogyhatnak az újépítésű lakások, az OTP Budapesti Újlakás Értéktérképe szerint azonnal költözhető új lakásból mindössze 170 van a fővárosban. Emellett további 5200 épülőfélben lévő lakást, és bő kétezer építési engedéllyel rendelkező, de még nem épülő ingatlant kínáltak két hónapja. Ez az alig 7500 lakás, a mostani értékesítési ütemet figyelembe véve, jövő nyárra elfogyhat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×