eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Visszatérhet a korkedvezményes nyugdíj

Hamarosan döntés születhet a 2015-ben eltörölt korkedvezményes nyugdíjról, vagy a helyébe lépő megoldásokról.

Munkahelyekre lebontva listáznák, melyek azok a tényezők, amelyek károsan hathatnak egy dolgozó egészségére, aki emiatt kompenzációban részesülhetne. Visszatérhet talán a korkedvezményes nyugdíj is. A felvetésről a kormánnyal is megkezdődnek az egyeztetések - derült ki Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek szakértőjének nyilatkozatából, melyet a HírTV-nek adott.

A korábbi rendszerrel szemben - amely munkakörökre vonatkozott, most munkahelyekre vonatkozóan állítanák össze a tényezőket felsoroló listát - írja a napi.hu. Ennek oka az érdekvédelmi konföderáció felelőse szerint az, hogy azt tapasztalták, nagyon eltérők lehetnek a körülmények a különböző alkalmazóknál. Elkészült az a tanulmány, amely a kockázatértékelést is tartalmazza munkahelyenként, hogy hol van sok olyan egészségkárosító feltétel, amely korkedvezményt vagy a munkavédelmi feltételeket kíván.

A konföderáció a munkavállalók kompenzálását javasolja, egy állami alapból pótolnák a bevételkiesést.

Jelenleg egyeztetnek a munkáltatói oldallal, a kormányt is igyekeznek bevonni. Azt is javasolják, hogy a kockázatos munkahelyeken plusz rekreációs időt, akár szabadságot adjanak a dolgozóknak, illetve, hogy a megterhelő pozíciókban ne lehessen 8 vagy heti 40 órát dolgoztatni az embereket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Meglepetésszerű eredmény született a magas részvétellel lezajlott francia nemzetgyűlési választások második fordulójában. Bár szinte minden felmérés a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelmét jósolta, az exit pollok szerint a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, második helyre pedig az Emmanuel Macron elnök mögötti centrista Együtt formáció futott be. Úgy néz ki, a „republikánus front”, vagyis a baloldali és centrista jelöltek egymás javára történő visszalépése működött, és ezzel sokadszorra sikerült megakadályozni a szélsőjobboldal győzelmét. Az exit pollok alapján becsülhető erőviszonyok ugyanakkor azt mutatják, az abszolút többség senkinek nem lesz meg, ami bizonytalan helyzetet idézhet elő Franciaországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×