eur:
394.6
usd:
365.77
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Újabb negatív rekordot ért el a forint, amely délután 313,50-ig gyengült az euróval szemben.
Nyitókép: Kovács Tamás

Gyengüléssel reagált a forint a Sargentini-jelentés elfogadására

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe esni kezdett a forint pedig hirtelen fél százalékot vesztett értékéből és 326-ra gyengült az euróval szemben.

A BUX index esetében gyengülést láttunk a jelentés elfogadását követően, ez inkább átmeneti mozgás volt és kisebb volumenű - mondta Beke Károly, a Portfolio elemzője.

Az elemző szerint

a forint hirtelen fél százalékot vesztett értékéből és 326-ra gyengült az euróval szemben.

"A dollár picit korrigál, 325,9 forint, ez még mindig 0,4%-os forintgyengülést jelent az előző napi értékhez képest. Egyelőre a Magyarországgal kapcsolatos negatív hangulat határozza meg a forint kereskedését és ez okozta az első percekben a magyar deviza gyengülését. Magyarország ismét bekerült a hírekbe és nem feltétlenül pozitív előjellel" - tette hozzá az elemző.

Mennyit eshet tovább a forint?

Beke Károly szerint a következő napokban az eddiginél sérülékenyebbé válhat a magyar fizetőeszköz. Mint mondta, az

elemzők és a befektetők azt gondolhatják, hogy tovább romlik a magyar kormány és az Európai Bizottság, Brüsszel és az EP kapcsolata, ez pedig kockázati faktort jelenthet a forint piacán is.

A Portfolio elemzője elmondta, nem számolnak a forint középtávú gyengülésével, de a 2020 utáni uniós költségvetés szempontjából problémás lehet a Sargentini-jelentés.

"Ha valóban olyan szabályokat hoznak a 2020 utáni forrásokkal kapcsolatban, ami a jogállamiságot is figyelembe veszi, akkor kifejezetten

rossz hír a jelentés elfogadása, hiszen az éppen a jogállamiság helyzetét kifogásolta Magyarországon"

- állapította meg Beke Károly.

Hozzátette, ha a mostaninál kevesebb uniós forrást kap Magyarország, az már a a gazdasági növekedésre vagy a költségvetésre is hatással lehet, és a forintot is érzékenyebben érintheti.

Az elemző beszélt arról is, hogy a kötvénypiacon egyelőre nincs jelentős mozgás, nem mozdultak a magyar hozamok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×