eur:
392.93
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Fotómontázs a devizahitelekkel és lakáshitelekkel kapcsolatos hírek illusztrálásához. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

Sok a kamu lakáshirdetés - mire figyeljünk?

Nincs jogi korlátja annak, hogy egy ki- vagy eladó ingatlant egy felületen akár többször, több árral hirdessen meg a tulajdonosa – közölte az InfoRádió megkeresésére a szakértő. Az Otthontérkép vezető elemzője szerint ennek ellenére ez egy megtévesztő, zavaró gyakorlat. Hozzátette: a hirdetések akár 20 százaléka is problémás, félrevezető tartalmú lehet, ezeket igyekeznek kiszűrni.

Nincs olyan jogi szabályozás, ami tiltaná, hogy egy ki- vagy eladó ingatlant egy felületen akár többször, több árral hirdessenek meg. Az ilyen esetek vagy úgy fordulnak elő, hogy az ingatlan tulajdonosa maga tölti fel több oldalra a hirdetést, esetleg több ügynökséget bíz meg a lakás ki- vagy eladásával. Utóbbi nem minősül duplikációnak, hiszen ezek mögött külön szerződések vannak – tájékoztatott Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője.

Lehetséges, hogy a tulajdonos, látván, hogy nem kel el az ingatlan, megpróbálja újból meghirdetni, immáron alacsonyabb áron, és így keletkeznek az eltérő ajánlatok.

„Azt a trükköt is be szokták dobni, hogy más nyitóképet tesznek fel, de azonos a leírás”

– fogalmazott a szakértő. Olykor pedig a leíráson módosítanak egy keveset. Így nem szűri ki a duplikált ajánlatokat az algoritmus.

Előfordulhat az is, hogy egy hálózathoz tartozó ingatlanközvetítő magánszemélyként tesz fel hirdetést.

A hálózatok megpróbálják kiszűrni a kamuhirdetéseket, amelyeket csak azért töltenek fel, hogy látszólag bővítsék a kínálatot - tette hozzá.

A portálra feltöltött ingatlanok 10-20 százalékával kapcsolatban jeleznek a felhasználók valamilyen problémát - félrevezető információk, nem megfelelő képek -, de ezeket próbálják kiszűrni és az ajánlatokat ellenőrizni – emelte ki Mester Nándor. Hozzátette: ez az arány túl magas.

Trükkökkel főleg azoknál az ingatlanoknál próbálkozhatnak, amelyek rossz helyen vannak, és nehezen értékesíthetők - vélekedett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×