eur:
394.83
usd:
366.39
bux:
71491.34
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Online pénztárgép egy debreceni üzletben 2014. január 7-én. A Nemzetgazdasági Minisztérium azt javasolja a pénztárgép-cserét figyelemmel kísérő munkabizottságnak, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal online adatkapcsolatra képes gépekre való átálláshoz biztosítandó állami támogatás igénybevételének határideje január 31. legyen.
Nyitókép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Súlyos bírságokról beszélt a pénzügyminiszter

Az adóelkerülés mértékének csökkenését várja a pénzügyminiszter az online számlázástól. A legalább 100 ezer forint áthárított áfát tartalmazó, belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított számlákról július elsejétől kötelező adatot szolgáltatni, az adóhatóság azonban egy hónap türelmi időt adott az átállásra.

Augusztus 14-ig mintegy 7,5 millió számla érkezett az adóhivatalhoz, és több mint 272 ezren regisztráltak az online számlarendszerbe – összegezte az MTI-nek a pénzügyminiszter, aki hozzátette: az új rendszerrel az egyszerűsítés az adminisztrációcsökkentés mellett eredményesebbé válhat a csalások felderítése, és jelentősen – akár 10 százalék alá is – csökkenhet az adóelkerülés mértéke.

Varga Mihály azt is elmondta:

az új technikai eszközök önmagukban nem oldják meg az adócsalás és az adóelkerülés problémáját, ehhez gyors kockázatelemzés, valamint azonnali és célzott intézkedések is szükségesek a NAV részéről.

Hozzátette: az online számlarendszer, hasonlóan az online pénztárgépek bevezetéséhez vagy az ekáerhez – vagyis a közúti áruforgalmat ellenőrző rendszerhez – jelentős részt vállalhat a gazdaság kifehérítésében.

A pénzügyminiszter arra is emlékeztetett, hogy bár az adatszolgáltatás június 1-jétől kötelező, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal június 31-ig nem szankcionálta a mulasztókat. A tárcavezető azt is kiemelte, hogy az adóhivatóság augusztus 1-je után is méltányosan és a lehető legnagyobb körültekintéssel jár el, vagyis továbbra sem cél a bírságolás.

Azok viszont, akik semmit sem tesznek azért, hogy megfeleljenek a jogszabályi előírásoknak, súlyos bírságra számíthatnak.

Magánszemélyek és egyéni vállalkozók esetében a törvény által meghatározott maximum bírság számlánként 200 ezer, más adózók esetében pedig szintén számlánként félmillió forint. A jogszabályok szerint ez év június 1-jétől kötelező adatot szolgáltatni, a legalább 100 ezer forint áthárított áfát tartalmazó belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított számlákról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Kínával gyakorlatoztak közösen az orosz alakulatok – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Kínával gyakorlatoztak közösen az orosz alakulatok – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke kedden Washingtonban találkozott, hogy megvitassák a NATO-tagországok azon szándékát, miszerint Ukrajnát közelebb hozzák a szövetséghez. A találkozóra éppen egy héttel a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt került sor - számolt be a Reuters. AOroszország és Kína közös hadgyakorlatot tartott a határon átnyúló terrorizmus visszaszorításáért hétfőn. A két hatalom először tartott ilyen akciót Moszkva 2022-es ukrajnai inváziója óta – írja a South China Morning Post. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×