eur:
392.48
usd:
362.49
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Pixabay

Kiderült, miért nem akarnak a nyugdíjasok dolgozni

A magyar nyugdíjas korú lakosság többsége nincs jó egészségi állapotban, általában ezért nem vállalnak munkát nyugdíj mellett.

Korábban beszámoltunk egy friss kutatás eredményeiről, amely szerint a nyugdíjasok 80 százaléka egyáltalán nem vállalna semmilyen kiegészítő jövedelemszerző tevékenységet, így nem enyhítenének a munkaerőhiányon.

A kutatás meglepő eredményeivel kapcsolatban a háziorvosként is praktizáló Mráz János az InfoRádiónak elmondta, a nyugdíj kapujában az emberek alig várják, hogy nyugdíjasok legyenek, és nem szívesen vállalnak munkát. Várják, mert

  • nagyon sokat dolgoztak életükben és pihenni szeretnének,
  • azt gondolják, hogy ez megoldja az anyagi problémáikat.

"Az egészségi állapotuk sem rózsás az elhasználódás miatt, másrészt korunk betegségei - magas vérnyomás, mozgásszervi problémák, ízületi panaszok, cukorbetegség, elhízás - fokozottan érintik őket. Mindezeket összevetve megértem, hogy nem nagyon akarnak munkába állni" - mondta a Falusi Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnökségi tagja.

A férfiak rosszabb állapotban vannak

A háziorvos azt is kifejtette, hogy ezek az emberek több munkahelyen, több műszakban is dolgoztak, és egy krónikus betegség esetén nem tudták úgy betartani az orvosi utasításokat, ez is vezetett az elhasználódáshoz. De persze nem ritka az sem, hogy valaki nyugdíjasként egészséges, hiszen ha aktív életet élt, foglalkozott az egészségével, és genetikailag is szerencsés, akkor a szervezete nem használódik el oly nagy mértékben.

Mráz János úgy fogalmazott:

a férfiak általában betegebbek, kevésbé törődnek az egészségükkel, és míg ők fizikailag "használódnak el" az aktív évek alatt, addig a nők mentális terhelése nagy a gyermekek felnevelése miatt.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Európai uniós tisztviselők és európai állam- és kormányfők részéről heves kritikák érték a magyar kormányfő oroszországi látogatását. Uniós és tagállami vezetők is kiemelték, az EU soros elnökségét betöltő Magyarország vezetője nem az EU-t képviseli a Putyinnal való tárgyalásokon. Több uniós tisztviselő és például Olaf Scholz német kancellár is azt mondta, a magyar kormány nem tájékoztatta őket előre a tervezett útról. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén kijelentette, Orbán Viktor nem a NATO-t képviseli, ugyanakkor elmondása szerint a katonai szövetséget előre tájékoztatták az utazás tervéről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×