eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) találkozója Vittorio Colao, a Vodafone Csoport vezérigazgatójával az Országházban 2018. július 23-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Az 5G hálózatról is tárgyalt Orbán Viktor a Vodafone vezérével

Vittorio Colao szerint Magyarország jó helyzetben van ahhoz, hogy az 5G egyik kiemelt országa legyen. A Vodafone Csoport október 1-jével leköszönő vezérigazgatója azt mondta, hosszútávra terveznek Magyarországon.

Magyarország digitális fejlődéséről, valamint az ipar és a fogyasztók által egyaránt várt újgenerációs mobilszolgáltatás, az 5G hálózat bevezetéséről is tárgyalt hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök Vittorio Colaóval, a Vodafone Csoport vezérigazgatójával.

Magyarország fejlődésének egyik kulcsa a digitális gazdaság; az elmúlt években a magyar gazdasági növekedés közel negyedét ez a terület adta.

Ez a szektor már most stratégiai jelentőségű, ezt az is bizonyítja, hogy a kormány 2014 és 2021 között minden eddiginél többet, közel 130 milliárd forintot fordít a telekommunikáció fejlesztésére - állapították meg a megbeszélésen.

Vittorio Colao emlékeztetett arra, hogy Magyarországon a Vodafone az egyik legjelentősebb brit befektető.

A mobiltársaság vezérigazgatója szerint Magyarország jó helyzetben van ahhoz, hogy az 5G egyik kiemelt országa legyen. Vittorio Colao elmondta, a miniszterelnökkel való megbeszélésen a Liberty-tranzakció volt az egyik kiemelt téma.

A brit Vodafone csoport 18,4 milliárd eurós tranzakció során megvásárolja a Liberty Global magyar, német, cseh és román leányvállalatait, így a Magyarországon 1,8 millió háztartást kiszolgáló kábel- és szélessávú internetszolgáltatót, a UPC Magyarországot is.

A Vodafone Csoport október 1-jével leköszönő vezérigazgatója így a legfontosabb feladataik közé sorolta a UPC akvizíciót, amelynek során integrálják a céget, ugyanezt végrehajtják Németországban, és a többi érintett országban is.

Második legfontosabb feladatnak nevezte a magyarországi 5G hálózat fejlesztését-kiépítését, és pilot-projektek indítását.

Vittorio Colao a Postfolio.hu kérdésére elmondta, hogy a régóta lebegtetett állami mobilszolgáltatóról nem esett szó a találkozón. Arra a kérdésre pedig, hogy a Vodafone eladhatja-e magyarországi operációját az államnak, a vezérigazgató azt válaszolta, hosszútávra terveznek Magyarországon, és jelenleg a UPC Magyarország megszerzésén van a fókusz, a Vodafone ugyanis a piac legfontosabb kihívójává akar válni.

A cég eddig több száz milliárd forintot fordított a magyarországi mobilszolgáltatás fejlesztésére, 2600 embert foglalkoztat fővárosi székházában és a szintén Budapesten található nemzetközi szolgáltató központjában, illetve további mintegy 600 főt miskolci ügyfélszolgálatán.

A cégcsoport Magyarország iránti elkötelezettségét a vezérigazgató szerint jól jelzi, hogy a Vodafone Magyarország aktívan részt vesz a hazai Digitális Jólét Program megvalósításában, illetve a Vodafone Alapítvány révén elkötelezetten támogatja a magyarországi digitális oktatás fejlődését.

A hétfői parlamenti megbeszélésen részt vett Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója és Budai J. Gergő vezérigazgató-helyettes is - közölte a sajtófőnök.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Vasárnap tartják az osztrák parlamenti választásokat, amelyen története során először a dobogó első helyén végezhet a sokak által szélsőjobboldalinak nevezett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A közvélemény-kutatásokban szorosan mögötte áll a jelenleg is a kormány fő erejét adó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP), amely koalícióra lépni ugyan hajlandó lenne a tőle jobbra álló párttal, de csak akkor, ha nem annak első embere, Herbert Kickl lesz a kancellár. Könnyen lehet azonban, hogy az FPÖ-ellenes protestszavazatok az ÖVP-t repítik az első helyre: ebben az esetben legnagyobb valószínűséggel a két párt koalícióban kormányozhat majd, néppárti vezetéssel. Jelen pillanatban e két párt koalíciója tűnik a legvalószínűbbnek, ami az jelenti, hogy az Oroszországgal jó viszonyt ápoló FPÖ kormányra kerülése révén oroszbarátabb irányba tolódik el Ausztria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×