eur:
392.83
usd:
363.46
bux:
72292.44
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Az Univer visszahív egy bébiételt

Az Univer Product Zrt. visszahívja az általa gyártott és forgalmazott "brokkoli főzelék csirkehússal 8 hónapos kortól" bébiételt, mert egy összetevőjével kapcsolatban élelmiszerbiztonsági kockázat merült fel - jelentette be a társaság szerdán.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján közzétett felhívás szerint az Univer felelős élelmiszergyártóként a NÉBIH országos felhívására vizsgálatot kezdeményezett a termékben használt fűszerkömény alkaloida tartalmára. A vizsgálat a köményben az elfogadható szintet meghaladó mértékben idegen növényből származó atropint mutatott ki.

Az összetevő által érintett késztermék vizsgálata folyamatban van. Amíg e vizsgálat igazolja, hogy a termék biztonsággal fogyasztható-e, az Univer azonnali hatállyal visszahívja a honlapon közzétett adatokból beazonosítható, 163 grammos kiszerelésű termékeket. Az Univer kéri az érintett fogyasztókat, hogy a már megvásárolt terméket ne fogyasszák el. Hozzáteszik, hogy a termék egyszeri, vagy rövid ideig tartó fogyasztása nem ártalmas az egészségre.

A tropán alkaloidok egyes növények toxikus hatású anyagai, melyek a növény minden részében, így a magjában is megtalálhatóak. Közismert képviselőjük az atropin, amelyet gyógyászati célra is felhasználnak, az élelmiszerekre vonatkozó elfogadható napi mennyiség legalább százszoros dózisában. Élelmiszerekbe, takarmányokba a növények betakarítása során, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be. A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését. Szájszárazságot, pupillatágulást és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak.

A Nébih az elmúlt hónapokban többször is szennyezett fűszerköményt talált, és vont ki a forgalomból. A hivatal általánosságban javasolta, hogy a vizsgálatok befejezéséig a főzéshez - az őrölt kömény helyett - mindenki a szemes köménymagot részesítse előnyben, és felhasználás előtt azt is alaposan nézze át, nem tartalmaz-e szennyeződést.

Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Egekbe szöktek a szolgáltatásárak itthon – De miért vagyunk rekorderek?

Egekbe szöktek a szolgáltatásárak itthon – De miért vagyunk rekorderek?

Ha a szolgáltatások nem drágulnának olyan ütemben, ahogy azt teszik 2024-ben, már valószínűleg teljesült volna a Magyar Nemzeti Bank (MNB) inflációs célja. A szolgáltatásinfláció Magyarországon volt a legmagasabb uniós összevetésben májusban. De vajon tényleg a bankok és a telekommunikációs cégek visszamenőleges áremelései tehetnek minderről?

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×