eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
A Magyar Kereskedelmi Bank (MKB) által kibocsájtásra kerülő Széchenyi Pihenőkártyák (SZÉP-kártya), amelyek a Pénzjegynyomdában készültek.
Nyitókép: Pénzjegynyomda

Cafeteria: meglepően sok pénzről mondunk le

Három cafeteriaelem viszi el az összes béren kívüli juttatás kétharmadát, ráadásul, mindhárom élen álló juttatást annak ellenére választják, hogy azokat jelenős adó terheli.

Három béren kívüli juttatás, a Szép-kártya, a készpénz és az Erzsébet-utalvány együttesen idén is kétharmados többséget ért el a dolgozóknál - írja a Napi.hu.

A BDO - országos, de nem reprezentatív - felmérése szerint a juttatások összértékének 38 százaléka valamelyik Szép-kártyán (ezen belül is főként a vendéglátás alszámlán), 20 százaléka készpénzkifizetésként, 9 százaléka pedig Erzsébet-utalványként jut el a dolgozókhoz.

Viszonylag alacsony, 6-7 százalék közötti az önkéntes pénztárakba (egészség- és nyugdíjpénztárakba) áramló cafeteriajuttatás mértéke.

A gyorsan realizálható juttatások felé irányuló preferenciát jól mutatja, mindhárom élen álló juttatást annak ellenére választják, hogy azokat jelenős adó terheli, a Szép-kártyának és a 100 ezer forintig terjedő készpénzkifizetésnek 34,22 százalékos, az Erzsébet-utalványnak pedig 40,71 százalékos az összesített adókulcsa idén.

Az albérleti támogatást a feltételek idei enyhítése nyomán a korábbinál többen vették igénybe, de arányuk továbbra is 2 százalék alatt maradt. Hasonlóan kevesen csupán a szintén adómentesen kapható sportrendezvény-belépő iránt érdeklődtek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×