eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nem adható ki mindenkinek a személyi szám – erre figyeljen

Nem adható ki mindenkinek a személyi szám – erre figyeljen

Akár a jogellenes adatkezelést is kimerítheti, ha egy szolgáltató ügyfelétől a személyazonosító jelét kéri el valamilyen adatrögzítés alkalmával – közölte általános állásfoglalását a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke. Péterfalvi Attila szerint a személyazonosító jelet szolgáltatók nem használhatják.

Az Alkotmánybíróság 15/1991.-es határozata alkotmányellenesnek minősíti az univerzális személyazonosítót, így lett külön személyi azonosító, személyi igazolványszám, adószám és Társadalombiztosítási Azonosító Jel – tájékoztatott a NAIH elnöke. Péterfalvi Attila hozzátette: a személyi számot speciális esetre hagyta meg a jogalkotó, az állampolgár és az állam közjogi viszonyaiban. A választásoknál azonosítanak ezzel, illetve az ingatlannyilvántartásban szerepel.

Más intézmények azonban nem használhatják

– hívta fel a figyelmet a szakértő. Máshol ugyanis csupán a természetes azonosítókat – név, születési hely, anyja neve – és a személyi igazolványszámot kezelhetik.

Ha mégis elkéri a szolgáltató a személyazonosító jelet, jogellenes adatkezelésnek minősül, sőt maga az állampolgár sem adhatja ki jogosulatlan félnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×