eur:
392.38
usd:
362.26
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Hivatalos: így épül a legnagyobb magyar tulajdonú cégbirodalom

Hivatalos: így épül a legnagyobb magyar tulajdonú cégbirodalom

A héten újabb cégekben szerzett részesedést a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Konzum és Opus, a cégháló napról napra változik. A befektetési tervekről beszélt a Portfoliónak adott interjúban Jászai Gellért, a Konzum elnök-vezérigazgatója.

"Azon dolgozunk, hogy az elmúlt időszakban bejelentett tranzakciók maximálisan transzparensek legyenek a részvényeseink és a piacok számára" - mondta a Portfoliónak Jászai Gellért, és példaként az Appeninn-részesedést, illetve a héten közzétett szállodatranzakciót és a CIG Pannóniában várható tulajdonszerzést említette. Ez volt szerint az első lépés, hogy kezelt vagyonból a tőzsdei cég szempontjából saját vagyon legyen, és ebből profitálnak a részvényeseik, a bejelentett tranzakciókkal hatványozottan nő a vállalat értéke.

"A tőkeemeléseket piaci árfolyamon valósítottuk meg, ennek az az üzenete, hogy számunkra a kisrészvényeseink nagyon fontosak, ahhoz pedig, hogy komoly nemzetközi befektetési holdingot tudjunk létrehozni ezekből a tőzsdei vállalatokból, szükségünk van a kis- és az intézményi befektetők hosszú távú bizalmára" - mondta Jászai Gellért. A két évvel ezelőtti 400 helyett most már több mint 2700 részvényese van a Konzumnak, az Opusnak pedig még több, és a fontosabb nagy hazai és külföldi intézményi befektetőknek van már részesedésük a vállalatban. 

A Konzum és az Opus pontos beárazásáról Jászai Gellért úgy fogalmazott, a két cég fundamentumai egyre erősebbek, ezt támasztják alá a héten tett bejelentéseik is. A Konzum részesedést szerezhet a CIG Pannóniában, de jelentős turisztikai portfolió is bekerül a vállalatba, ezzel Közép-Kelet-Európa egyik meghatározó szállodavállalata jön létre, a Wamslernél pedig gyárrekonstrukciót indítanak, alkalmassá tesszük az öntödéket arra, hogy ne csak kizárólag kályhát és kandallót tudjanak gyártani.

A 2017-re várható profittal kapcsolatban annyit árult el az elnök-vezérigazgató, hogy konzervatív várakozással az első féléves számok (a Konzum teljes átfogó jövedelme 4,2, az Opusé 2,1 milliárd forint volt) megduplázását reméli, mert több vállalatuk második féléve szezonálisan erősebb, mint az első, és egyszeri extra tételek is megjelennek, mint például az Opusban a muraui szálloda eladásából befolyó csaknem  1,1 milliárd forint.

"Tudatos stratégia mellett tervezzük az akvizícióinkat, nem ad hoc vásárlásokat hajtunk végre" - mondta Jászai Gellért, és hangsúlyozta,  olyan vállalatokra van szükségük, amelyek eredményt termelnek és illeszkednek az ágazati stratégiájukba.

A magyar tőzsdén több papír árfolyama azért emelkedett nagyot, mert szóba hozták a Mészáros-cégekkel, de a cégvezető szerint alaposan meg kell fontolniuk, hogy hány tőzsdei cég ideális a portfólióban, ha ugyanis regionális, közép-európai mércével is értelmezhető méretet szeretnének elérni, akkor nem érdemes szétforgácsolni a tőkéjüket túl sok tőzsdei cég megvásárlásával. 

A cégek belépése hozzájárult az elnök-vezérigazgató szerint a pozitív folyamatokhoz a magyar tőzsdén, a forgalom emelkedésében van szerepük, de a kedvező makrogazdasági folyamatok jelentőségét sem akarja alulbecsülni. "Mindkét vállalatunkkal nagy terveink vannak, jelentős befektetési holdingokat szeretnénk felépíteni" - mondta Jászai Gellért.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×